1

Odp: W Rzeszowie wreszcie Centrum Nauki

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

BRAWO! TAK TRZYMAĆ

3

Trzymać, trzymać. Ale coś chyba jeszcze daleko do otwarcia sad

4

Nie mam nic przeciwko takim inicjatywom i miasto powino pomóc temu pomysłowi. Jest też druga prawda. Watpię czy podobnie wyrozumiały w sprawie jest tzw. statystyczny mieszkaniec Rzeszowa. Myślę, że większość nie emocjonuje się tym tematem. Nawet przykład pikniku naukowego jest mylący. Ci sami ludzie przychodzą oglądać elektroniczne roboty a gdy piknik minie równie chętnie zadowalają się choćby fontanną multimedialna. Proponuję trochę więcej realizmu i nie przesadzanie w zachwytach nad pomysłem centrum nauki. Ludzie i tak gustują w prostych rozrywkach.

5

@dr House
Trochę generalizujesz. To, że patrząc globalnie na społeczeństwo widać, ze najlepiej trafiają do niego "proste rozrywki", nie oznacza rezygnacji z tych trochę ambitniejszych. Tak było jest i będzie.
Poza tym akurat robotów na pikniku niewiele, raptem kilka stoisk na kilkadziesiąt i tęż nie są najbardziej oblężone. Nie dla robotów przychodzą te tłumy ludzi. A, że potem niektórzy z nich "idą oglądać fontannę" to już inna sprawa. To wolny kraj więc każdy może robić co chce.
Trudno nie zgodzić się z tym, ze być może nie budzi to takich emocji wśród "społeczeństwa". Tylko czy z tego powodu należy rezygnować z projektu? Ida tym tokiem myślenia trzeba by rezygnować z wielu "działań" których popularność nie jest masowa. To prosta droga do regresu cywilizacyjnego.

6

Trzeba ten pomysł promować. Uważam nawet że wbrew oczekiwaniom ogółu. Jak zainteresowania modzieży będzie się pozostawiało "prawom rynku" to wygra sex, muzyka i dragi. Czas zmienić tą dekadencję sad

7

Jakie centrum nauki? W Rzeszowie?
Tu buduje się tylko miejsca przeznaczone dla szerzenia kultury... fizycznej. Snowprarki, dirtparki, work coś tam parki i ciul-wie-co parki powstają aby społeczeństwo tężyzny nabrało ale o rozum to już się nie dba. Zróbcie jeszcze kilka super siłowni czy wyszalni rolkowo-deskowo-cholera wie jeszcze jakich... tylko potem nie narzekajcie na poziom w szkołach.
Nie jestem przeciwnikiem takich miejsc ale jak we wszystkim trzeba zachowywać równowagę.

8

Masz rację w sprawie przerostu tych swoistych kapliczek poświęconych kultowi sportu. Zauważ że w działaniach władz zawsze jednym tchem wymienia się kulturę, edukację i właśnie sport. Radni Niewczas i Walawender (z Resovii) i Derengowski ciągle przekonują że sport jest to ważna część kultury.
Nie rozumiem tylko których miejsc nie jesteś przeciwnikiem? Szerzenia nauki czy sportu?