1

Odp: Wizja Rzeszowa w roku 2040

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Pan Profesor ubawił żem się przednio :-) Nauka nas wciąż zadziwia, może wymyślą w końcu hibernacje, aż strach pomyśleć kto będzie wtedy prezydentem... ;-) Mam tyż pewne obawy Pan Profesor, żeś mu dobry pomysł z tymi połączonymi kladkami poddał, jeszcze gotów go zrealizować :-)

3

Tylko co z takiej wizji wynika? Podkulski już zbudował co miał zbudować i więcej raczej nie zamierza. Okrągła kładka też jest nie do powtórzenia. Za 25 lat Rzeszów bardziej będzie przypominał dzisiejsze miasto niż tą futurystyczną wizję.

4

Bardzo inteligentny i zabawny tekścik.
Ale wynika z niego, że w mieście powstanie kiedyś największa galeria handlowa w Europie. Ktoś musi ją utrzymywać, a więc w Rzeszowie będzie wystarczająco dużo klientów i pieniędzy do wydania. To bardzo optymistyczna wizja. Pytanie brzmi, czy realistyczna?
Wg mnie za 25 lat mimo rakietowej komunikacji ze światem w Rzeszowie będzie znacznie skromniej pod względem siły nabywczej ludzi. Galerie Podkulskiego nie rozbudują się, a na znaczeniu zyska handel bazarowy i secondhandy. Może nawet będzie to nasza podkarpacka specjaność - secondhandy w nowoczesnych galeriach?
Natomiast kariera profesora Tarantogi za oceanem może świadczyć o zniesieniu wiz do USA i masowej emigracji zarobkowej z Podkarpacia. To trochę mniej optymistyczny wariant przyszłości.

5

Gdybym miał mieszkać w takim Rzeszowie, to też bym wyjechał do USA wink

6

@grafic - Tak w tajemnicy ci wyznam, ze ten tekst to taki humorystyczny raczej miał być a nie wizjonerski smile Więc... luzu wiecej drogi Graficu i nie wytężaj głowy co z tego tekstu wynika smile Może wprawiła Cię w ten stan dumania nieco podchwytliwa reklama tekstu na stronie głównej... ale moim zamiarem było jedynie ubawić Was mymi przygodami.. Jakimi? Czytaj w następnym odcinku smile

@drhause - pomysł największego na świecie bazaru w Megalomanium Mall jest kapitalna! To ciekawe uzupełnienie tej wizji... smile  BTW jeśli nie w Rzeszowie to gdzie miałaby powstać największa galeria handlowa smile

7

Aaaaa i jeszcze jedno.
Skąd przypuszczenie, że wyjechałem do USA? Napisałem, że "za ocean" co nie jest tożsame z USA smile Mogłem wylądować np na Kubie. To tez "za oceanem". To prowadzi do naukowego wniosku, że uważacie za sukces życiowy wyjazd do Stanów. Ciekawe spostrzeżenie. Ale też nie świadczy o zniesieniu wiz. Czy podejrzewasz drogi drHausie, że wybitnemu profesorowi tichologii odmówiono by wjazdu do USA?... No i że za pracą wyemigrowałem? Eeeeee na pewno z powodzeniem dostałbym pracę, ot chocby ochroniarza w megagalerii smile

8

Hmmm. Ciekawe, gdzie za ćwierć wieku bedą granice Rzeszowa? Żadna analiza ekonomiczna dr Housa na to nie odpowie...
Przy tak podejmowanych decyzjach to musi być totalna ruletka smile

9

smile Artykuł pobudził moją wyobraźnię bo na obrazku zobaczyłem nowoczesną zaporę na Wisłoku - po lewej - i lądowisko rakiet w miejscu rozległego trawnika naprzeciw stadionu Stali. W oddali nawet widać dogęszczoną nowymi wieżowcami zabudowę Nowego Miasta. Nawet zalew został wyposażony w nową infrastrukturę na powierzchni, a pod powierzchnią może być oceanarium...
Ale to wszystko nie w 25 lat... smile

10

Zawsze uważałem, że ruch nadziemny to przyszłość... Rzeszów jest blisko, to odlotowe miasto ;-)

11

Niezły odjazd, wizja jak po trawce. He he.
Oby warunki na ulicach nie były jak w Gotham City? Brrr.

12

Szkoda że tak rzadko pojawiają się w mediach ( w twinnie i nie tylko ) takie zabawne teksty z humorem o Rzeszowie. smile Za dużo śmiertelnej powagi na co dzień. Afery, polityka, wypadki itp. A podejście z przymrużeniem oka wprowadza do życia trochę niezbędnego relaksu. smile Czekam na dalszy ciąg.
P.s. Też mnie ciekawi co z nowymi granicami miasta smile