Odp: Wizja Rzeszowa w roku 2040
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
$ip = ''; if (isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])){ $ip = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$_SERVER["REMOTE_ADDR"]; } ?>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
Pan Profesor ubawił żem się przednio :-) Nauka nas wciąż zadziwia, może wymyślą w końcu hibernacje, aż strach pomyśleć kto będzie wtedy prezydentem... ;-) Mam tyż pewne obawy Pan Profesor, żeś mu dobry pomysł z tymi połączonymi kladkami poddał, jeszcze gotów go zrealizować :-)
Tylko co z takiej wizji wynika? Podkulski już zbudował co miał zbudować i więcej raczej nie zamierza. Okrągła kładka też jest nie do powtórzenia. Za 25 lat Rzeszów bardziej będzie przypominał dzisiejsze miasto niż tą futurystyczną wizję.
Bardzo inteligentny i zabawny tekścik.
Ale wynika z niego, że w mieście powstanie kiedyś największa galeria handlowa w Europie. Ktoś musi ją utrzymywać, a więc w Rzeszowie będzie wystarczająco dużo klientów i pieniędzy do wydania. To bardzo optymistyczna wizja. Pytanie brzmi, czy realistyczna?
Wg mnie za 25 lat mimo rakietowej komunikacji ze światem w Rzeszowie będzie znacznie skromniej pod względem siły nabywczej ludzi. Galerie Podkulskiego nie rozbudują się, a na znaczeniu zyska handel bazarowy i secondhandy. Może nawet będzie to nasza podkarpacka specjaność - secondhandy w nowoczesnych galeriach?
Natomiast kariera profesora Tarantogi za oceanem może świadczyć o zniesieniu wiz do USA i masowej emigracji zarobkowej z Podkarpacia. To trochę mniej optymistyczny wariant przyszłości.
Gdybym miał mieszkać w takim Rzeszowie, to też bym wyjechał do USA
@grafic - Tak w tajemnicy ci wyznam, ze ten tekst to taki humorystyczny raczej miał być a nie wizjonerski Więc... luzu wiecej drogi Graficu i nie wytężaj głowy co z tego tekstu wynika Może wprawiła Cię w ten stan dumania nieco podchwytliwa reklama tekstu na stronie głównej... ale moim zamiarem było jedynie ubawić Was mymi przygodami.. Jakimi? Czytaj w następnym odcinku
@drhause - pomysł największego na świecie bazaru w Megalomanium Mall jest kapitalna! To ciekawe uzupełnienie tej wizji... BTW jeśli nie w Rzeszowie to gdzie miałaby powstać największa galeria handlowa
Aaaaa i jeszcze jedno.
Skąd przypuszczenie, że wyjechałem do USA? Napisałem, że "za ocean" co nie jest tożsame z USA Mogłem wylądować np na Kubie. To tez "za oceanem". To prowadzi do naukowego wniosku, że uważacie za sukces życiowy wyjazd do Stanów. Ciekawe spostrzeżenie. Ale też nie świadczy o zniesieniu wiz. Czy podejrzewasz drogi drHausie, że wybitnemu profesorowi tichologii odmówiono by wjazdu do USA?... No i że za pracą wyemigrowałem? Eeeeee na pewno z powodzeniem dostałbym pracę, ot chocby ochroniarza w megagalerii
Hmmm. Ciekawe, gdzie za ćwierć wieku bedą granice Rzeszowa? Żadna analiza ekonomiczna dr Housa na to nie odpowie...
Przy tak podejmowanych decyzjach to musi być totalna ruletka
Artykuł pobudził moją wyobraźnię bo na obrazku zobaczyłem nowoczesną zaporę na Wisłoku - po lewej - i lądowisko rakiet w miejscu rozległego trawnika naprzeciw stadionu Stali. W oddali nawet widać dogęszczoną nowymi wieżowcami zabudowę Nowego Miasta. Nawet zalew został wyposażony w nową infrastrukturę na powierzchni, a pod powierzchnią może być oceanarium...
Ale to wszystko nie w 25 lat...
Zawsze uważałem, że ruch nadziemny to przyszłość... Rzeszów jest blisko, to odlotowe miasto ;-)
Niezły odjazd, wizja jak po trawce. He he.
Oby warunki na ulicach nie były jak w Gotham City? Brrr.
Szkoda że tak rzadko pojawiają się w mediach ( w twinnie i nie tylko ) takie zabawne teksty z humorem o Rzeszowie. Za dużo śmiertelnej powagi na co dzień. Afery, polityka, wypadki itp. A podejście z przymrużeniem oka wprowadza do życia trochę niezbędnego relaksu. Czekam na dalszy ciąg.
P.s. Też mnie ciekawi co z nowymi granicami miasta
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź