1

Odp: Wraca pomysł kolejki jednotorowej

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Czyżby więc szykowała się kolejna wycieczka urzędników do dalekiej Australii celem rekonesansu?

3

Szykuje się wyjazd urzędników?
Przypomina mi to dowcip jak ciągle facet przewoził przez granicę worki piachu na rowerze i okazało sie że przemyca rowery.
Oni wcale nie jeżdźą na rekonesans. Oni jeżdżą na wycieczki smile

4

Panie Bartku,
to bardzo dobrze, że pokazuje Pan ciekawe tendencje w światowej komunikacji, bo należy uczyć sie od najbardziej zaawansowanych. Jednak trzeba jeszcze brać pod uwagę realne możiwości Rzeszowa. Prawdopodobnie jeszcze długo w naszym mieście nie będzie ekonomicznie opłacalne tworzenie futurystycznych sieci transportu. Co innego lotnisko Heathrow, lub Dubaj, o których Pan napisał w poprzednim artykule. To bogate miasta, które mogą pozwolić sobie na sprawdzenie takich eksperymentów.
Wydaje mi sie, że szczytem możliwości finansowych naszego miasta bedzie uruchomienie w przyszłości jednej, lub co najwyżej dwóch linii tarmwajowych na najbardziej obciążonych trasach. Kierunek o którym Pan wspomniał: Baranówka - Nowe Miasto, jest jak najbardziej uzasadniony.

5

cd
Trafnie też zauważył Pan brak miejsca na wykonanie takiego połączenie na kierunku Baranówka - Nowe Miasto. Dlatego od dłuższego czasu przekonuję o konieczności budowy nowych połączeń (z mostami i waduktami) pomiędzy wschodnimi i zachodnimi dzielnicami Rzeszowa. Wtedy dopiero będzie możliwe wkomponowanie w sieć drogową linii tramwajowych.
Ale nawet wtedy pomysł tramwaju (jako wg mnie najbardziej realny) wymaga głębokiego przemyślenia co do finansowania i terminu realizacji.
Kraków na przykład nowe linie tramwajowe i metra planuje z wyprzedzeniem na 30 lat. Tam postępują metodycznie i tak należy postepować w Rzeszowie.

6

Oby to były tylko luźne dyrdymały prezydenta. Budowa takiej kolejki to dziesiątki milionów złotych. Pieniądze wyj...ane w kosmos.

7

Mam uwagę do autora tekstu. Proszę ostrożnie z tego typu wnioskami... mówię o nagłówku, ponieważ wywołuje burzę, a nic nie wskazuje na to aby ktoś zamierzał importować kolejkę z Sydney. Nie rozumiem skąd pomysł na taki nagłówek.