1

Odp: To zatrzyma rozwój terenów wokół Rzeszowa

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Bardzo trudno jest zgodzić sie z tytułem tego artykułu. Czy rozwój oznacza jedynie powstawanie nowych zabudowanych terenów?

3

Tytułowe "tereny wokół Rzeszowa" należy Pani Agato rozpatrywać przede wszystkim jako tzw. Rzeszowski Obszar Funkcjonalny. Jest to teren miasta i najbliższych terenów gminnych, które z uwagi na bliskość zurbanizowanego centrum przyjmują część funkcji miejskich. W pierwszej kolejności jest to funkcja mieszkalno-sypialniana (tzw. suburbia) ale także usługowa nie wymagająca obecności w centrum metropolii. W ten sposób każde duże miasto tworzy strefe pomocniczą (półmiejską), w której możliwości rozwoju zabudowy o niższej intensywności są niezbędne. Nie należy oczywiście podważać samej potrzeby ochrony gruntów wyższych klas, ale ustawa w obecnym kształcie rzeczywiście chyba poszła za daleko. Obszary funkcjonalne dużych miast (wiejskie) powinny być z niej wyłączone.

4

Swoją droga to wójtowie gmin koło Rzeszowa sami sa sobie winni. Juz dawno powinni zaczać prace nad uchwaleniem planów miejscowych. Wcale mi ich nie zal. Niech sie teraz wezma do roboty.

5

To wszystko prawda, Panie Robercie. Chodziło mi bardziej o to, aby nie popadać w skrajności. "Zahamuje" a "ograniczy" to nie to samo. Poza tym nie wszystkie grunty sąsiadujące z miastami charakteryzują się wysokimi klasami bonitacyjnymi. Powinniśmy też chyba pomyśleć o tym, że zjawisko rozlewania się miast, tzw. "urban sprawl" ma bardzo wiele negatywnych stron. Pewnie nie ma dobrego lekarstwa na ucywilizowanie tego procesu, ale może ta ustawa mogłaby jemu częściowo przeciwdziałać np. poprzez motywowanie gminy do opracowywania planów?

6

I tu w pełni się z Panią zgodzę. Ubocznym pozytywnym skutkiem ustawowej ochrony gruntów powinno być większe zainteresowanie gmin przygotowaniem planów miejscowych.