51

Odp: KoszmARCH miasta - ujawnić nazwiska projektantów najbrzydszych budynków

LIZE ! JESTEŚ DE BEST smile Nie zauważyłem twojego posta smile

52

Droga/Drogi LIZE! Nazywać rzecz po imieniu - to moja zasada. Być może prostacka i mało elegancka, ale - moja big_smile
I tego się trzymamy. Na Forum publicznym tutaj, albo w bezpośrednim kontakcie w cztery albo więcej oczu, powtórzyć mogę wszystko z tą samą dosadnością i masą. lol Skoro zatem Pan Orłowski i inni twórcy ZAPOMNIELI czego uczono ich w szkole - ktoś musi im przypomnieć. A świat niestety - tak urządzony jest, że niektórzy rozumieją w dwa słowa - a niektórym trzeba - cytując klasyka - w sedno tarczy. smile
Tralala!
S.

53

Sanger napisał/a:

Daj spokój STZ smile Komuś sie nie podobało to zgłosił. Mam nadzieję, że nikt nie przesiewa tych zgłoszeń w redakcji. Ja też nie ze wszystkimi kandydaturami sie zgadzam.

No jeżeli dyskusja ma być opiniotwórcza, to niech te opinie się pojawią przy zgłaszaniu obiektów a nie na zasadzie "bo tak" i jazda. Jeżeli mamy ujawniać nazwiska projektantów koszmarchów - to po pierwsze uznajmy coś za koszmarch i uzasadnijmy to na podstawie zgłoszeń i dopiero potem hasło "chcemy poznać nazwiska", a po drugie ujawnijmy nazwiska wszystkich mających wpływ na inwestycję: nie można np. pominąć nazwiska konserwatora zabytków przy Center Parku w związku z dachem.

54

[Niech MIASTOWY dokładnie przeczyta co napisałem i co z tego wynika. Zastanów się niczym coś napiszesz by nie zostać uznany za WIEŚNIAKA]
Jeśli chcesz żeby rozumiano co piszesz - po prostu pisz z sensem, nie będziesz zmuszony do tłumaczenia tego co napisałeś. Nigdy nie rozmawiaj z WIEŚNIKIEM. Inni, którzy patrzą na was z boku mogą nie zauważyć różnicy.

55

"nie można np. pominąć nazwiska konserwatora zabytków przy Center Parku w związku z dachem."

To konserwator projektował DACH??? Ciekawe. Bo według mnie to konserwator pewnie narzucił jakieś ramy, które PRZEROSŁY warsztat projektanta. Ot, co. Ta sytuacja przypomina mi jako żywo pewne zdarzenie z czasów mojego uczęszczania do rzeszowskiego PLSP: jedna koleżanka, kiedy dowiedziała się, że tematem pracy będzie KOLAŻ (COLLAGE) - narysowała Szurkowskiego z Szozdą finiszujących w finale Wyścigu Pokoju. lol

Ostatnio edytowany przez Shepard (2011-07-09 10:59:36)

56

Proszę zauważyć, że źle zaprojektowane budynki rażą przede wszystkim w miejscach o szczególnej ekspozycji. Pokazany obiekt Merkury Market po prostu niszczy panoramę od strony rzeki. Zupełnie podobny budynek Tesco o takim samym wyglądzie nie szokuje tak bardzo gdy jego zaplecze ustawione jest przy drugorzędnej ulicy.

57

Jeśli to konkurs to jak można wybierać swoje typy? Tylko wpisując propozycję na forum?

58

Ponieważ zasady głosowania w konkursie są jeszcze nie podane  - proponuję, aby spośród zgłoszonych kandydatur każdy z głosujących mógł wskazać swoją piątkę przyznając punkty od 5 (dla największego jego zdaniem "koszmarchu") do 1 (piąte miejsce).

Głosowanie powinno być możliwe w określonym przedziale czasu (od dnia do dnia - przez co najmniej 3 tygodnie ze względu na urlopy), przy czym dla zalogowani uczestnicy mogliby zmieniać swoje typy do końca głosowania - ważna byłaby przyznana punktacja na koniec, a głosujący niezalogowani powinni mieć możliwość jednokrotnego głosowania z jakiś sensownym zabezpieczeniem przed nadużyciami.

Wydaje mi się również, że właściwe byłoby podanie wyników dopiero po zamknięciu głosowania, w dwóch klasyfikacjach:
1. suma punktów od wszystkich głosujących (te wyniki mogą być zniekształcone) oraz
2. suma punktów od zalogowanych uczestników forum.

Ostatnio edytowany przez ri_POST_er (2011-07-11 22:19:35)

59

To ja od razu 5 dla słynnego warsztatu samochodowego - powinien dostać karę za niszczcenie przestrzeni publicznej. A swoją drogą, ciekawe jak wygląda jego mieszkanie....:-))))))))))))))))))

60

Mam propozycję dla redakcji na nagrodę w konkursie:

Twinner

Zdaje się, że jest do nabycia w lokalnym sklepie Lidl  8-)

61

Derek napisał/a:

To ja od razu 5 dla słynnego warsztatu samochodowego - powinien dostać karę za niszczcenie przestrzeni publicznej. A swoją drogą, ciekawe jak wygląda jego mieszkanie....:-))))))))))))))))))

Podbijam! Też 5 pkt! smile
A co do mieszkania pewne ma "Ludwiki" i "secesyjne barierki"... Hihihi...

62

A gdzie wśród kandydatur podziała się dziwna plomba z rogu ul. Jagiellońskiej i Zygmuntowskiej? Chyba ktoś już o niej pisał?

63

Ja pisałam. Fakt, też zasługuje na miejsce na pudle lub choćby nagrodę pocieszenia. Szkoda jednak, że z tego Zamku Gargamela zniknął sklep z materiałami budowlanymi, gładź szpachlowa, tudzież kielnie, bardzo ładnie prezentowały się w witrynach:-))))))))))))))

64

Aha, i bardzo prosze u umiesczenie w galerii koszmarchów Zespołu basniowego z ulicy Rejtana czyli ciągu sklepików naprzeciwko stacji benzynowej. Myslę, że należy się im trochę uznania:-)

65

Przepraszam, ale muszę wspomnieć o jeszcze jednym cudzie. chodzi o wiezowiec na obok skrzyżowania Dąbrowskiego z Pola- słynny, odrapany, różowiutki niechluj zmenił barwy na żrące zielenie. Idźcie zobaczyć!!! temu, kto wybrał kolor elewacji - mandat!!!!!

66

Masz Derek rację... Jak jeżdżę obok to się muszę dobrze kierownicy roweru trzymać, żeby mnie nie powaliło... smile

67

Koleżanki i Koledzy chyba przeoczyli. Wspominałem o tem parę postów wyżej:
"... Przy okazjio warto podjać temat kolorów wybieranych przy malowaniu elewacji - to temat rzeka...... te oranże, zielenie groszkowe i błękity paryskie... "

A warto, warto.    Proszę zerknąć na malowany właśnie wieżowiec przy ul. Dąbrowskiego (skrzyżowanie z W. Pola). POEZJA

A na bieżąco: zgłaszam RELAX!
Zdjęcia później.