26

Odp: KoszmARCH miasta - ujawnić nazwiska projektantów najbrzydszych budynków

Do STZ. Rozbudowa Resdudu rzeczywiście nie jest tak tragiczna (te elementy drewniane dają dość ciekawy efekt), choć jak się patrzy na kompozycję elewacji od strony dawnego Domu Partii to wydaje się że projektant trochę się pogubił. Ale widocznie komuś bardzo sie nie podobao i zgłosił kandydaturę smile

27

tak i nie napisał/a:

Dlatego też bardzo proszę dziennikarzy,  którzy może śledzą tę dyskusję i w przyszłości będą pisali na temat architektury ( inwestycji, konkursów archit. ) niech wykażą się rzetelnością w wykonywaniu swojego zawodu.

Jakby tylko zarzucać brak informacji o autorze, to i tak by było całkiem dobrze big_smile

Remont Europy II:

"Zakończył się remont elewacji pierwszej części centrum handlowego Europa II.

Na ścianach ułożono efektowne, aluminiowe i szklane elementy. Wcześniej w tej części sklepu gruntownie przebudowano i odremontowano wnętrze.

Jeszcze w tym roku w podobny sposób zostanie odnowiona elewacja drugiej części, w której trwa remont wnętrza.

Na 2009 rok Europa II m a być gotowa i konkurencyjna dla nowych galerii, które w ostatnim czasie powstały w mieście."

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar … /758497010

Taki mamy poziom dziennikarstwa!

Robin napisał/a:

Do STZ. Rozbudowa Resdudu rzeczywiście nie jest tak tragiczna (te elementy drewniane dają dość ciekawy efekt), choć jak się patrzy na kompozycję elewacji od strony dawnego Domu Partii to wydaje się że projektant trochę się pogubił. Ale widocznie komuś bardzo sie nie podobao i zgłosił kandydaturę smile

Nie tak tragiczna? No cóż, do tej pory miałem wrażenie, że można wręcz stawiać obiekt za wzór przyzwoitości pośród morza tandety.

Ostatnio edytowany przez STZ (2011-07-05 12:39:58)

28

Do STZ. Dlatego czepiam się tylko jednego z fragmentów budynku a nie krytykuję jego architektury. Dla mnie reszta jest OK. I to prawda, że w morzu tandety jest wystarczająco dużo obiektów na których możemy się tu skupić niż na rozbudowie Resbudu.

29

> Ja nie rozumiem jednej rzeczy - co pośród dramatycznej reszty > na tej liście robi biurowiec Resbudu? > jak to co? TO KOSZMARCH! smile

30

Moim zdaniem, jak najbardziej można by jeszcze zgłosić nowo powstający budynek/koszmarek w miejscu hotelu Rzeszów, tylko nie wiem czy obiekty, które są w trakcie realizacji łapią się do konkursu??

31

"Tomasz Orłowski:
- rozbudowa RESBUDU na rogu Asnyka i Piłsudskiego,
- Center Park przy Placu Wolności,
- Galeria Nova,
- sklep GREINPLASTU przy Al. Armii Krajowej
- koncepcja rozbudowy RESOVII "

Same REWELACYJNE realizacje! (oprócz ostatniej, bo to koncepcja jeno) Gniot na gniocie gniotem pogania! sad To niby gdzie szukać tego o czym pisze Robin? (cyt.: Patrząc na budynek przy Piłsudskiego wydaje mi się jednak, że gość jest w stanie robić ciekawą i konsekwentną architekturę).
Żaden z przedstawionych wyżej przykładów - nie jest legitymacją rzemiosła, próżno w nich szukać konsekwencji (chyba, że miał Kolega na uwadze KONSEKWENTNE dążenie do stworzenia SUPERKICZU), a nazywanie w tym przypadku twórcy ARCHITEKTEM - jest głębokim nadużyciem. Takie jest moje zdanie i na razie nic nie wskazuje na to abym miał je zmienić. To przykre, ale nie mniej przykrym jest dla mnie fakt kaleczenia przestrzeni przez słabych warsztatowo czeladników! I zmuszanie mnie do oglądania tego przy okazji każdej wędrówki w okolicy. Czyli jak? Mam zamykać oczy? Nie ma sprawy, proszę mi tylko wskazać speca, który całą Piłsudskiego przejedzie z zamkniętymi oczami!

32

Nie jestem architektem, ale mam jakieś wyczucie estetyczne i niestety zgadzam się, że ulica Piłsudskiego - jakby nie było - jedna z głównych ulic tego miasta została zeszpecona...! Poczytuję Wasze wpisy o tym jak to powinno się dopasowywać czy nie nowe budynki do zastanej zabudowy i tak sobie myślę, że na samowolkę i kaprysy inwestorów nie ma co pozwalać... Zgadzam się, że na siłę nie ma co tworzyć zabytków z epoki minionej, ale jakieś nawiązanie do diaska się należy...
Dlatego też budynek Maćka na Plac Garncarski choć szalenie mi się podoba jako obiekt, tam nie pasuje...

[nie wiem czy nie poplątałam wątków, ale jestem po dniu ciężkiej pracy... zresztą tamten też traktuje o architekturze, więc proszę o wybaczenie jakby co... smile]

33

A propos ulic , proponuję przyjrzeć się Podkarpackiej.
zaczynamy tuż za Boguchwałą, knajpa z samolotem ,  obiekt do wynajęcia z prawej przesłaniający przepiękną dolinkę,  wille z wieżyczkami z lewej,  po tej samej stronie nad rzeczką finezyjny dach i wyczuty kolor,  za skrzyżowaniem; pizzeria z prawej i uroczy hotel z lewej,  dwupasmówka; warsztat cudo i szereg genialnych obiektów magazynowo biurowych  w tym ten z lwami polecam szczególnie. Co najmniej dziesięć obiektów, które nie powinny były w ogóle powstać.
Zapraszam na przejażdzkę z aparatem.
Ponad to gorąca piątka;
1.Galeria Graffica - czyli jak zbombardować dobrą architekture z lat 60
2.Dworzec PKP - Boże Zmiłuj Się Nad Nami
3.Capital Park - klasyka nieporadności
4.Hotel Villa Riviera al. Sikorskiego - trzy prześliczne kondygnacje z poddaszem z okien których możemy spoglądać na przeciwległe równie wysokiej klasy osiedle mieszkaniowe.
5.Mieszkaniówka róg Alei Wyzwolenia  i Ofiar Katynia - nic dodać nic ująć

34

Wszyscy na forum / no może większość / usiłuja nam wmówić, że pływamy w morzu gówna, tym czasem jest to chyba prawda częściowa. Osobiście wolałbym gdybyśmy wybierali obiekt najlepszy. Dobrej architektury wbrew pozorom i słowom
autokreowanego papieża rzeszowskiej architektury  nie brakuje.
Ktoś miał rację pytając o SARP i udział w publicznej dyskusji konkretnych
architektów. SARP popełnia grzech zaniechania. Brak konkursu na najlepszy obiekt
pod merytoryczna opieką SARP to oczywisty  i nie jedyny błąd.
Przy okazji pare słów na temat Center Park. Ściana płaczu, lub gigantyczny baner reklamowy to w rzeczywistości sciana p.poż. Przed nią może wyrosnąć budynek, który został kiedyś zaprojektowany nazwijmy to w stylu niedorobionej secesji i chyba uzyskał pozwolenie na budowę. Nie trudno sobie wyobrazić jak by wyglądała całość, nie wykluczone , że to jeszcze zobaczymy.

35

Tej sugestii o "morzu gówna", która tak cię razi, nie należy traktować zbyt dosłownie. Równie dobrze można mówić o morzu przeciętności, której smak zdecydowanie zmienia albo łyżka miodu albo łyżka dziegciu. W przypadku Rzeszowa jest to raczej to drugie. Nie znaczy to że w mieście nie ma też budynków dobrych. Chodzi tylko o to, że zbyt wiele pomyłek architektonicznych powstało w zbyt ważnych dla miasta miejscach i to one wpływają na jego wizerunek. Proszę zwrócić uwagę na jeszcze jeden obiekt: Budynek Merkury Market - ale widziany nie od strony Rejtana ale od strony mostu na Wisłoku - widoku wręcz wizytówkowego.

36

[Ściana płaczu, lub gigantyczny baner reklamowy to w rzeczywistości sciana p.poż. Przed nią może wyrosnąć budynek] niech sobie to będzie nawet ściana przeciwpancerna, co z tego jesli wygląda tragicznie. a że przed nią może coś kiedyś wyrośnie? wolne żarty, takie argumenty są wyjątkowo nie trafione. Muszę się zgodzić z tym co pisze Paweł: Center Park to wyjątkowy knot, który tylko szpeci w tym miejscu zabudowę ulicy Piłsudskiego.

37

Niech MIASTOWY dokładnie przeczyta co napisałem i co z tego wynika. Zastanów się niczym coś napiszesz by nie zostać uznany za WIEŚNIAKA.

38

"Przy okazji pare słów na temat Center Park. Ściana płaczu, lub gigantyczny baner reklamowy to w rzeczywistości sciana p.poż."

Ubawiłem się po pachy!
No i co z tego, że to "ściana" p.poż? Jak to mówią: "Kupa gnoju z góry wygląda tak samo jak kupa gnoju z dołu". Bez względu jak TO nazwiesz. Cały budynek to porażka. Powinni na studiach pokazywać JAK NIE NALEŻY BUDOWAĆ. I zostawmy już tę "ścianę pe-poż" - są inne elementy, które dyskwalifikują twórcę jako RZEMIEŚLNIKA (o "architekcie" nie piszę, bo to już ustaliliśmy: pan Bronek po technikum zrobiłby lepiej :-) - proszę zerknąć na DACHY: ich proporcje do całości i wykończenie, kąty i perforacje: żenada. (Pewnie autorowi ekierka się przylepiła do kalki pod złym kątem). lol

39

Tomasz O. wybitnym architektem pewnie nie jest, nie jest też kimś, kto zasługuje na tak zdecydowanie ostre  słowa ktrytyki niż inni  architekci. Shepard przestań biegać z nożem za tym człowiekiem i spróbuj podnieść poziom swoich wypowiedzi dla dobra tego forum.

40

Fakty i Mity: Masz to! Podniosę poziom wypowiedzi własnych NATYCHMIAST! Jeśli tylko podniesie się POZIOM nowej, rzeszowskiej architektury. Pan Orłowski ma także szanse na poprawienie wizerunku. big_smile

41

Miałam sę odezwać ale poprę tylko uwagę, żeby zachować poziom w dyskusji. Powiedzenie - architektura jest fatalna, ma podobną moc jak powiedzenie, że jest gównem wink

42

A można pisać: KNOT?

43

" Budynek Merkury Market - ale widziany nie od strony Rejtana ale od strony mostu na Wisłoku - widoku wręcz wizytówkowego" - racja, jest niesłychanie orientalny:-) Kiedy jesteście zaspani idźcie popatrzeć- kolor spowoduje szok w gałce ocznej i tym sposobem pobudzi mózg. Przy okazjio warto podjać temat kolorów wybieranych przy malowaniu elewacji - to temat rzeka...... te oranże, zielenie groszkowe i błękity paryskie. Zawsze sie zastanwaiam, czy ludzie wybierajaćy takie koszmarne kolory farb mają wadą wzroku czy jest im wszystko jedno? Ale zdaje się, że tu chyba tez architekt jest za to odpowiedzialny....

44

A co do Resbudu to wcale nie jest  taki zły,przynajmniej wygląda jakoś inaczej.

45

"... Przy okazjio warto podjać temat kolorów wybieranych przy malowaniu elewacji - to temat rzeka...... te oranże, zielenie groszkowe i błękity paryskie... "

A warto, warto. smile   Proszę zerknąć na malowany właśnie wieżowiec przy ul. Dąbrowskiego (skrzyżowanie z W. Pola). POEZJA! lol

46

Jeżeli chodzi o kolorystykę bloków na Nowym Mieście oraz budynków w innych częściach Rzeszowa, to trzeba tu wywołać do odpowiedzi ARCHITEKTÓW WNĘTRZ, którzy w dużej mierze odpowiedzialni są za tę okropną pstrokaciznę kolorystyczną, malowane łuczki, tęcze na elewacjach. Należałoby  też przy okazji wymienić się wrażeniami estetycznymi dotyczącymi projektów wnętrz zrealizowanych w budynkach o róznej funkcji użytkowej w naszym mieście.

47

Tak drogi Pawełku smile możesz pisać KNOT. Proponuję Ci np. taką formułę: "Architekt Tomasz Orłowski, którego zresztą bardzo szanuję, przeprowadził proces projektowy, który moim skromnym zdaniem wykracza poza ramy postępowania kulturalnych ludzi kierujących się zasadami. Rozumiem, ze temu panu zależało na jak najlepszych stosunkach z wielce czcigodnym panem Ryszardem P., co być może świadczy o łagodności charakteru pana Tomasza. Z bólem nie mogę się pogodzić z tym, że zapomniał przy tym o mnie i moich bliskich, jako o mimowolnych odbiorcach jego dzieła. Czujemy się bowiem bardzo urażeni tym, że dla jednostronnej chęci pana Tomasza sprawienia przyjemności swojemu pryncypałowi, my musimy oglądać KNOTA." smile

48

miastowy napisał/a:

> Ja nie rozumiem jednej rzeczy - co pośród dramatycznej reszty > na tej liście robi biurowiec Resbudu? > jak to co? TO KOSZMARCH! smile

Koszmarch bo przepraszam co - bo nadaje miejskość, bo jest wykonany z dobrej jakości materiałów, bo wpisuje się charakterem do głównej rzeszowskiej ulicy? Dalej nie rozumiem dlaczego ten obiekt znalazł się na tej liście.

49

A czy przypadkiem nie jest tak, że dyskusja o Tomaszu O. ma odwrócić uwagę od innych wirtuozów rzeszowskiej architektury? popieram wniosek o wciągniecie na listę kandydatów tyłu Merkury Market !!!!!!!!!

50

Daj spokój STZ smile Komuś sie nie podobało to zgłosił. Mam nadzieję, że nikt nie przesiewa tych zgłoszeń w redakcji. Ja też nie ze wszystkimi kandydaturami sie zgadzam. Urząd marszałkowski wydaje mi sie całkiem porządny jak na przebudowę dawnego internatu. Moim typem nadal pozostaje galeria na Słowackiego. To dopiero karykatura. Dziwię sie też trochę że dyskusja tak bardzo zboczyła w stronę Orłowskiego. A o twórcy tej galerii nikt nie pamięta?