1

Odp: Róża - oto właśnie ludzka natura

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Nad takim "drugim dnem" filmu się nie zastanawiałam...hmmm, może warto? Myślę, że to nie jest film dla wszystkich, z jednej strony uważam, że RÓŻĘ powinni oglądnąć młodzi dla lepszego poznania historii, ale przez drastyczne sceny raczej nie powinni. A tak w ogóle wydaje mi się, że znajomość historii to jedno, ale jej "złe" pielęgnowanie to drugie. Polacy niestety mają do tego tendencję...

3

Według mnie film nie jest wiernym odzwierciedleniem historii. Kreowany był na obraz miłosny na tle historycznych przepychanek na Mazurach, a okazało się że wyszło jak zwykle Smarzowskiemu, brutalnie i "brudno". I zgadzam się z przedmówczynią, po co młodych karmić taką brutalnością i tak zbyt wiele jej we współczesnym świecie.

4

I dlatego ja nie pójdę na ten film. Właśnie wahałam się ale Wasze opinie pozwoliły mi dokonać wyboru na nie.

5

Film był mocny, to prawda. Pokazywał brutalność, na którą zdobyć się może człowiek. Niektóre sceny oglądałam przez palce;) Myślę jednak, że warto go zobaczyć. Pokazuje te mroczne strony ludzkiej natury, ale też to, że zawsze i mimo wszystko człowiek chce ocalać dobro, potrzebuje bliskości i zrozumienia. Sceny, kiedy dwójka głównych bohaterów przytula się do siebie, w obliczu okoliczności akcji filmu są bardzo przejmujące i pokazują tę iskrę pozwalającą na rozświetlenie mroku.

6

Po przeczytaniu tego tekstu, wybrałam się do kina. Gdyby nie zakończenie filmu, wyszłabym z kina załamana. Zgadzam się z ostatnimi zdaniami tekstu autorki. Gdyby nie było nadziei na lepsze jutro, nie byłoby po co żyć...