26

Odp: Katarzyna Bolec - młodość puka do literatury

Zastanawiałem się przed chwilą skąd to, tak mocne zjawisko rozpaczy po stracie Szymborskiej. Jeszcze do wczoraj, do momentu gdy wszystkie możliwe media podały tą informację, nikt od dawana nie wspominał o tej poetce. Nagroda nobla była dawno i już nikt tego nie pamięta. A dziś gdzie bym nie poszedł, praca, sklep, spotkanie towarzyskie wszyscy gadają o Szymborskiej, jakby co najmniej matkę stracili. Skąd to się bierze? Żal prawdziwy za stratą autorytetu, czy sztuczny bo wszyscy gadają, żalą się to ja też nie będę gorszy?

27

Tyle że w XIX wieku poezja ożywiała umysły elit, które decydowały o przyszłości narodów albo ich kultur. W tym widzę różnicę z dniem dzisiejszym. Przepraszam za te uwagi trochę nie na temat ale podjąłem się zadania, do którego muszę zweryfikować kilka obserwacji poezji współczesnej smile

28

Takie czasy, przecież to jest news,ale myślę ,ze tego Nobla, to wszyscy pamiętają:-)

29

Piotrze, te poglądy brzmią znajomo:-)le wydaje mi się ,ze to siła decydowała o przyszłości narodów, teraz mamy post modernizm, dopóki nie wybuchnie kolejna wojna i poezja znowu będzie miała funkcję tyrtejską:-)

30

To z kolei mnie przypomniało znajomą opinię, że ludzkość zmierza ku katastrofie (ale nie takiej z bajki w rodzaju zapadnięcia się kontynentów) wywołanej pychą i hedonizmem człowieka. I dopiero doświadczenie bólu i tragedii może przypomnieć im życie z wartościami. To straszna wizja ale czasami zastanawiam sie czy nie prawdziwa?

31

a wracając do postów o Pani Szymborskiej,zawsze będę fanką jej wiersza Sen z tomiku Sól, erotyk wszechczasów

32

"Nie wiedzą jeszcze, że zamiast popływać
pójdą grać w klasy na boiskach świata"
To cytat z Pani wiersza, który natchnął mnie taką refleksją. Że Pani wciąż poszukuje swojego miejsca, jeżeli mam rację to chyba dobrze świadczy o Pani przyszłości literackiej:) W końcu jeżeli ktoś jest niespokojnym duchem, to dotąd będzie szukał aż znajdzie coś czego może jeszcze nikt do tej pory nie znalazł?

33

ale czy poezja zawsze musi przypominać nam o bólu, poezja jest poszukiwaniem blasku:-)

34

do pani joli,fajnie jest zobaczyć swój własny cytat, szukam swojego miejsca, mam nadzieję,ze znajdę:-)

35

do pani joli,fajnie jest zobaczyć swój własny cytat, szukam swojego miejsca, mam nadzieję,ze znajdę:-)

36

Napisała Pani, że nigdy nie potrafiłaby pisać o śmierci. Ja często myślę, że to właśnie poeci mają największe prawo pisać o śmierci też. Często gdy odchodzi ktoś bliski czy daleki, szukamy odpowiednich słów, żeby się pocieszyć, żeby pocieszyć kogoś, żeby zrozumieć ten fakt znany nam od urodzenia. Żałują, że tak niewielu jest poetów i pisarzy, którzy wyraziście, "odważnie" piszą o śmierci. Szymborska zresztą też o niej pisała, humorystycznie ale są i tacy, którzy piszą jak jest, czasem brutalnie ale dzięki takiej poezji nie pozwalają nam zapomnieć o nieuchronnej stracie drugiego człowieka i pogodzić się z tym. Literatura pomaga wtedy bardziej niż tabletka, wiem z własnego doświadczenia. Mam nadzieję, że kiedyś zmieni Pani zdanie na temat śmierci, bo myślę że mogłaby Pani o niej ciekawie pisać.

37

Czy już coś Pani wydała, gdzieś można zakupić Pani poezję? Jeżeli tak to gdzie, jeżeli nie to kiedy? smile

38

Pożyjemy zobaczymy,myślę,że z wiekiem ludzie częściej zaczynają myśleć o sensie życia i zaczynają o tym pisać, ja na razie piszę bardziej o upływie czasu,pani Samantho, a wiersze na pewno pozwalają oswoić te trudne tematy

39

jeszcze niestety jestem przed debiutem, ale mam nadzieję,ze już niedługo

40

na razie publikowałam tylko w pismach literackich

41

Czy łatwo jest godzić życie zawodowe, które musi być jednak poukładane, zdyscyplinowane z tworzeniem wierszy? Wydaje mi się, że poeci to osoby nieogarnięte, wolne duchy smile

42

A w jakich pismach literackich? Czy ma Pani swoją stronę www, może bloga, gdzie można poczytać?

43

różnie,myślę ,że jestem postrzegana raczej jako osoba dosyć poukładana, ale na pewno są ciągotki do takich bardziej kreatywnych zawodów, tylko czy one istnieją:-)

44

do kaji w Nowej Okolicy Poetów i Toposie,bloga nie piszę ,ale zobaczymy

45

Kreatywnych mmm... czyli jakich? smile

46

blog, to fajna rzecz:-)

47

dziennikarz,felietonista, fotograf, szef:-)

48

albo nauczyciel literatury amerykańskiej:-)

49

Nim będzie tomik i blog, to tu macie coś na zachętę, nie czytaliście tydzień temu? http://twinn.pl/?idd=17&poz=ml1& … mp;poz=ml1

50

dzięki Jolu:-)