Odp: Garaże nie muszą być brzydkie i nudne
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
$ip = ''; if (isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])){ $ip = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$_SERVER["REMOTE_ADDR"]; } ?>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
Jak zwykle innowacyjny Rzeszów wlecze się gdzieś daleko za Kielcami i Bytomiem. Już nawet nie chcę się denerwować. Po prostu czekam na koniec epoki Tadeusza. Może później nie będzie wspaniale ale na pewno będzie choć trochę mądrzej.
Gdy się okaże, że PTC bez właściwego posadowienia nie doczeka się sięgnięcia chmur - Podkulski zamieni wszystko na parkingi i stanie się CUDNIE oraz INNOWACYJNIE!
Będzie sobie można wjechać furą na SAM SZCZYT, a z tamtąd - napluć radnym na głowę.
S,
P.S. PTC - Podkulski Trade Center
psujesz tylko powietrze, furstracie; zrób coś pozytecznego i wynieś się najlepiej z tego miejsca, jesteś wyjątkowo zawziętym, malym człowieczkiem, który jedyne co potrafi robić to obrażać innych!
Zabrałem głos w dyskusji nad tym tematem na forum gazety i nieco się zdziwiłem. Chyba naprawdę ostatnie lata tak dały popalić mieszkańcom naszego miasta że gotowi są wszystkie samochody wyrzucić z miasta albo wkopać pod ziemię. Zamieszczone na twinnie zdjęcia pokazują że parkingi można też nienajgorzej wkomponować w przestrzeń miasta nad ziemią. W całości zgadzam się, że problem leży nie w wyrzucaniu samochodów ale w osiągnięciu zdrowego kompromisu.
Jestem za wybudowaniem, konkretnego parkingu w miejscu znanego wszystkim placu balcerka.
Ale z likwidacją targowiska czy ponad nim?
majster> Ale z likwidacją targowiska czy ponad nim?
Likwidacja całkowita! Przecież ten bazar tylko psuje tam klimat. Kiedyś popularny był handel pod chmurką, dziś to już lamus. A co to niby znaczy "ponad nim", czyli gdzie?
Myślałem, ze chodzi ci o pomysł R Kultysa żeby w parterze stworzyć halę targową z prawdziwego zdarzenia a ponad nią zrobić parking wielopoziomowy. Mnie ten pomysł się podoba.
Wybudowanie parkingu na PLACU BALCEROWICZA byłoby dobrym rozwiązaniem problemu. Jakaś twórcza architektura parkingu w centrum miasta, czemu nie? A co do samego handlu, to mam mieszane uczucia. Gdyby targowisko został tam w jakiejkolwiek formie, to mielibyśmy kolejną galerię handlową. Może z trochę większym parkingiem, niż te już istniejące
Nie za dużo tego handlowania w Rzeszowie Panie majster?
"... majster> Ale z likwidacją targowiska czy ponad nim? ..."
"... Likwidacja całkowita! Przecież ten bazar tylko psuje tam klimat..."
Zgadzam się w całej rozciągłości. Jedyne miejsce w centrum Rzeszowa, gdzie jakiekolwiek obiekty TARGOWE mają prawo istnieć - mam na myśli tradycyjne obiekty - to okolice Hali Targowej. To miejsce należy uporządkować, eksponując przy okazji i rewitalizując sam obiekt główny, który perełką sztuki inżynierskiej jest. Choć trochę zaniedbaną. Naturalnym więc będzie, że i stado okolicznych bud paskudnych - trzeba odpowiednio ustawić i tam zrobić np. parkingi. Nad lub pod.
Tzw. plac Balcerowicza - utylizować! Może być i parking, byle atrakcyjny architektonicznie! Dość syfu w ścisłym centrum miasta!
A co macie Panie i Panowie przeciw targowaniu na tzw. „balcerku”? Taka sama działalność gospodarcza jak i inne - szewc, restaurator czy grafik komputerowy. Mieszkańcy masowo korzystają z tego miejsca, centrum miasta żyje, ludzie mają pracę. Trzeba to tylko ułożyć w cywilizowane ramy, w przyzwoicie zaprojektowanej hali na parterze budynku, tak żeby w tkance miasta powstała konkretna kubatura a nie stado bud w śniegu i błocie. Nie zaszkodzi to wizerunkowi ani sąsiedniej Poczty ani PZU. Pozbywanie się z tkanki miasta funkcji, które sama natura ludzka wytworzyła nie jest ani rozsądne, ani skuteczne. Zwróćcie uwagę na mizerię sztucznie przeniesionego targowiska przy ul. Wyspiańskiego.
Kielce lepszą stolicą postępu niż Rzeszów. Do czego to doszło. Za 19 milionów można pozbyć się samochodowego bałaganu na ulicach, a u nas za 12 milionów będziemy mieli nikomu niepotrzebne nadziemne rondo dla pieszych
Nie za dwanaście, tylko za ponad czternaście! Tak na marginesie. A gdyby lobbyści firm, które stawiały ofertę krzyknęli osiemnaście - przeszłoby pewnie i osiemnaście, bo to kwestia wyczucia... desperacji zamawiających.
A w kwestii Kielc nie trzeba nawet sięgać tak daleko. Na Podkarpaciu za mniejsze kwoty niż kładeczka prezesa realizuje się projekty większe i pożyteczniejsze... tylko, że pewnie w takich przypadkach nie ma po drodze tak rozbudowanego "łańcucha pokarmowego"... Od promostu do pomostu. W XXI wiek.
Za 12 czy za 14, to mało istotne. Mnie wkurza to, że Kielce zdobyły się na coś innowacyjnego , W Gdyni powstanie piękny współczesny ratusz, nawet w Psich Budach podejrzewam szybciej zdobędą sie na nowoczesną inwestycję publiczną. Tylko w Rzeszowie będą nam pięknie pieprzyć, że oto powstają supernowoczesne bloki komunalne na ulicy strzyżowskiej, że przy zakopywaniu rury użyto supernowoczesnych technologii, do użytku oddaje sie kolejne supernowoczesne chodniki, a pasażerom zapewni się supernowoczesne autobusy na gaz. A w mieście żyje się po prostu najlepiej w Polsce. Już mnie mdli od tej Białorusi
Można tak oczywiście gadać i marzyć. Jedyny z tego pożytek taki, że jak zmienią się personalia w ratuszu, to ktoś wróci do tych tematów (może).
"... Jedyny z tego pożytek taki, że jak zmienią się personalia w ratuszu, to ktoś wróci do tych tematów ..."
Buahahahahahaha! Nie mogie! Biere teczkie i lece!
Ot laboga! Mój Jegomość! TAKI DOWCIP z RANA...
Po pierwsze primo: personalia - nawet jeśli się zmienią - to nie na tyle, żeby podejmować takie tematy.
Grabie ZAWSZE grabią do siebie. Po drugie: punkt wiedzenia zależy od punktu siedzenia: przykład? A proszę przypomnieć sobie w jakim stylu pisał teksty jeden pan dziennikarz lokalnego dziennika ZANIM został rzecznikiem ratusza.
Tego świata - nie da się uratować. Skazani jesteśmy na Stólicę Innowacji, Dulinę Lótniczą, Informatykę Podkarpacką i Nowe Technologie. Bez względu na to co to oznacza!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź