1

Odp: Gdzie budować? Miasta w ślepym zaułku

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Czyżby miasto miało zorganizować system dopłat dla chcących wybudować się bliżej jego centrum? Lokalizacja była, jest i będzie jednym z podstawowych czynników kształtujących ceny nieruchomości - nie zmieni tego żadna, choćby najbardziej idealistyczna publicystyka.
Politykę przestrzenną każdej gminy - także Rzeszowa - zawiera studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego danej gminy. Kłopot w tym, że gminy regularnie ignorują swoją własną politykę przestrzenną, przede wszystkim ze względu na koszty sporządzania planów miejscowych i idące za nimi skutki finansowe uchwalenia takich planów. Rzeszów nie jest tu jakimś wyjątkiem, choć plany miejscowe są tu podejmowane i sukcesywnie uchwalane. Zresztą plany te obejmują w dużej części właśnie tereny peryferyjne, w tym przyłączone do miasta w ostatnich latach.

3

Swiat juz dawno doszedl do tego ze zwieksza zageszczenie budynkow w centrach,  ktore sa bardzo wysokie.  I ekonomiczniej jest nawet wyburzyc 5 pietrowy budynek i postawic cos bardzo wysokiego. U nas Ci co ju mieszkaja blokuja deweloperom budowe czegokolwiek. I dzieje sie tak niezaleznie od osiedla.  Po prostu gupy ludzi nie chca zeby wydawac pozwolenia gdy na nie ich dzialce jest trawa czy drzewo ptaszek.  I w Rzeszowie glupota ta szerzy sie niemilosiernie.  Zamiast budowac drapacze w duzym zageszczeniu bo sa chetni z pieniedzmi to slucha sie garstki emerytow co chce decydowac o nie swojej wlasnosci.  Kazdy budynek to mln zl dla gospodarki i podatkow.  To praca wytworcow materialow budowlanych czy samych budowlancow. To powinien byc jedyny priorytet przy wydawaniu pozwolen. Pozwolenia wydawane powinny byc niemal z automatu jesli miasto biedne o zadluzone.  Kto tego nie rozumie dalej tkwi w PZPR ze swoim centralnym planowaniem i pozwoleniami zaleznymi od widzimisie urzednika.

4

@ bombardier kowalski. "Politykę przestrzenną każdej gminy - także Rzeszowa - zawiera studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego danej gminy."
Jesteś niedoinformowany. Wspomniane przez ciebie studium zawiera tylko wytyczne do tworzenia takiej polityki. Te wytczne NIE OBOWIĄZUJĄ ŻADNEGO INWESTORA I NIE MAJĄ WPŁYWU NA WYDAWANE POZWOLENIA NA BUDOWĘ.
Polityka przestrzenna gminy realizowana jest tylko poprzez uchwalanie miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego.

5

Archi ktoś> popatrz na Dubai. Najnowoczesniejsze miasto na swiecie. Jeden arab z wizja rozwoju miasta - stawiajcie byle wyzej i z efektem woow. Gdybys tam poslal naszych urzednikow od pozwolen mialbys jak 20 lat temu pustynie.

6

pisul jesteś jednym z nielicznych zakompleksionych mieszkańców Rzeszowa który ratunek widzi w bezkrytycznym kopiowaniu inwestycji z Chin, Dubaju i innych egzotycznych krajów. Popatrz na Niemcy. Oni trzymają się swojej tradycji architektonicznej i dzięki temu ich miasta tworzą przyzwoitą przestrzeń. Ty ze swoimi wzorcami możesz osiągnąć efekt co najwyżej cyrkowego skansenu z takimi atrakcjami jak okrągła kładka, kolejka gondolowa i fontanna multimedialna. A wokół chaos marnej architektury.

7

Artykuł ciekawy ale nie rozumiem dlaczego te zagrożenia nie są widziane w rzeszowskim ratuszu. Przecież pracują tam urbaniści, architekci, ekonomiści itd. Nikt z nich nie ostrzega prezydenta przed problemami w przyszłości?

8

W Ameryce dojeżdżają do pracy po kilkadziesiąt kilometrów dziennie i jakoś nie mają z tym problemów. Tyle że tam benzyna jest o połowę tańsza.

9

--- Darek ----
w USA nie ma problemów związanych z suburbanizacją czy eksurbanizacją (urban sprawl) ? dobry żart ;-)

Ostatnio edytowany przez jasiop (2014-08-05 20:52:21)

10

Nie odnosiłem się do problemów ekonomicznych tylko do tego jak odległości w Stanach traktują ludzie. Raczej im z tym dobrze smile

11

--- Darek ---
Myślę, że dość "opatrznie" zrozumiałeś sens tego artykułu i przywołując przykład USA.
Poza tym, dość wątpliwe jest dla mnie stanowisko, że ludzie tracą tam czas na dojazdy 1-2 godzinę dziennie i jest im z tym dobrze ... ;-)

Ostatnio edytowany przez jasiop (2014-08-05 21:35:09)

12

"Nikt z nich nie ostrzega prezydenta przed problemami w przyszłości?
" - laboga, "gościu", urwałeś się Tour de Pologne czy zabłądziłeś w naszym mieście przy okazji jakiejś szkolnej wycieczki? smile
To nie wiesz, że w Rzeszowie nawet "specjaliści" i "naukowcy" muszą powtarzać za Ferencem obowiązujące wersje oceny miejskiej rzczywistości. Jeżeli tego nie robią to Won!
No i nawet niektórzy pseudonaukowcy stają się jego klakierami.
Z charcerskim pozdrowieniem smile

13

A ja Cie pozdrowie Yuio> z harcerskim

14

Dawaj przyjacielu. Przyjmę każdą oznakę przyjaźni wyrażoną w dawnym stylu smile

15

Yuio... W całej tej euforii nie przyszło Ci do łba, że jesteś po niewłaściwej stronie dywanu...

16

Shepard... wręcz przeciwnie. Już dawno wyleczyłem się z dywanów, a właściwie z dywaników. Zwrotnie polecam to samo. smile
Przy okazji wszystkich harcerzy przepraszam za niedopuszczalny błąd. sad
Prawdopodobnie nerwy mnie poniosły i myślałem o innym słowie na ch......

17

"... Już dawno wyleczyłem się z dywanów, a właściwie z dywaników... "

Tak, tak, wiem... teraz macie klęczniki...

18

Klęczniki? sad Daj spokój kolego z obrażaniem mnie. Po prostu pozostańmy przy swoich stanowiskach.

19

On nie przestanie,
Shepard, to taka wesz, która nie odpuszcza.  To bufon, któremu wydaje się, że zawsze ma rację a inni są ograniczeni, niekompetentni i dybiący na jego szepardowską "wielkość".
Na dodatek skąpi i nie spełniający jego szepardowskich zachcianek, przez co batoży ich za dnia i nocy biczem swojej szepardowsko-błazeńskjej ironii.
Godni jego uwagi są tylko Ci którzy głaszczą jego rozbujałe ego.

20

Ho, ho! Wesz??? Pani mi schlebia drogi Marku... lol