1

Odp: Przeraża brak pomysłu władz na edukację

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Dla mnie niektóre fragmenty artykułu są zbiorem pobożnych życzeń bez konkretów. Np. zmienić na lepsze system stypendialny. Ok, ale jak?

3

Jak można poważnie mysleć o takich zmianach jak za oświatę w mieście odpowiada ten biedny Wolicki, który nawet jak był dyrektorem samochodówki nie umiał sobie poradzić z tą szkołą? Druga sprawa to napływ młodzieży z małych miejscowości. To też zaniża poziom. Jedyne liceum z wynikami to prezentek bo konsekwentnie postawiło na przesiew pod kątem poziomu wiedzy.

4

Jeśli chodzi o propozycję zmian w systemie stypendialnym, to uczestniczyłem w konferencji w Wilanowie "Mapa stypendiów w Polsce", skąd przywiozłem komplet materiałów. Oczywiście w artykule nie ma miejsca na prezentację całych gotowych rozwiązań, ale po moich rozmowach w Warszawie podczas konferencji jestem gotowy na stosowne modyfikacje obecnych zapisów. Dodam, że dzisiejszy regulamin stypendialny Rzeszowa już zawiera część moich propozycji, które zgłaszałem od razu na sesji Rady Miasta wtedy, gdy po raz pierwszy wprowadzano możliwość takich stypendiów.