1

Odp: Śmigłowiec z Mielca nie wystarczy

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Nie wiem który helikopter jest lepszy ale wiem jedno - wdrożenie do produkcji w Polsce Agusty i Karakala potrwa wiele lat. Pierszy wymaga serii testów i pewnie również poprawek, drugi wymaga dtugotrwałych operacji zakupu fabryki a potem budowy linii produkcyjnej. W obu przypadkach trzeba dodać szkolenia pracowników itp. Wybor jest oczywisty.

3

Zastanawia mnie dlaczego w obliczu słabych wyników gospodarczych i dużego nizadowolenia społecznego z kryzysu rząd Tuska zdecydował sie na niepopularne wydatki i zamówienie aż 70 helikopterów? Mimo ze jeszcze rok wcześniej mówił, ze przetarg dotyczył będzie tylko 26 helikopterów. Czyżby wzrosło zagrożenie?

4

Masz rację Tom. Black Hawk produkowany jest na bieżąco, choć i tak boję się, że zmontowanie w Mielcu 70 nowych sztuk potrwa kilka lat.

5

Tzw. "zobowiązania sojusznicze" zdecydują, że zwyciężą Amerykanie. Nie do końca mamy samodzielnosc w tychsprawach. Ale zgadzam się, że to dobry sprzet. Swoją drogą dziwię się ,że Francuzi i Włosi złożyli dwie osobne oferty. To tylko osłabiło ich szanse. Wspólnie przecież produkują Eurocoptera - ten na przedostatnim zdjeciu. Czemu jego nie zaproponowali? Europejskie armie zamówiły ich kilaset sztuk, przy tak masowej produkcji cena dla Polski też mogła być atrakcyjna.

6

Nierozumne sa te zachwyty nad Amerykanami. Tyle mielismy od nich dostać ofsetu za samoloty a to było kłamstwo. W Iraku też mielismy zrobić interes. A to oni zarabiaja na wszystkim. Pytanie przede wszystkim po co nam tyle uzbrojenia w okresie najdłuższego w historii Europy pokoju?

7

Janie, odpowiedź w sprawie NH-90 znalazłem po przeczytaniu o projekcie tego przedsięwzięcia. Francja, Niemcy i Włochy już dawno podzielili się segmentami produkcji tego helikoptera. W Polsce co najwyżej można by tylko szyć fotele. A warunkiem zakupu miała być polonizacja produkcji. I dobrze. Niech wygra Mielec.