1

Odp: Spór Polaka z Ukraińcem w Teatrze Siemaszkowej

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

To trudny i bolesny temat ale nie wolno o nim zapominać. Może Ukraińcy zrozumieją w końcu ogrom krzywdy jaką wyrządzili innemu narodowi?

3

Wydaje mi się że musi minąć jeszcze kilka pokoleń zanim Ukraińcy poczują prawdziwy żal z tego powodu. Najpierw musi umrzeć w nich pamięć o polskiej obecności na tych rereanch. Zabrzmi to brutalnie, ale w głębi ducha duża część Ukraińców cieszy się że Polacy nie stanowią już takiej silnej mniejszości w ich kraju. Podobnie zesztą jak część Polaków w głębi ducha cieszy się, że Żydzi nie stanowią już takiej dużej mniejszości w Polsce. Nikt nie chce tego wprost przyznać ale tak jest. Powiem więcej. Nie można się temu zbytnio dziwić.

4

Miałem dość długą przerwę od bywania w Teatrze Siemaszkowej. Może przez to co się mówiło o nietrafionych sztukach, a może przez to, że bywałem na tych przedstawieniach i szczerze... zgadzałem się z tą opinią.

Ale ta sztuka, to w końcu dobre przedstawienie. Nie wiem czy dlatego, ze o historii, że główną rolę gra "Stary" Lubaszenko, którego uwielbiam. Jak tak będą grali w tym sezonie, to będę częstym gościem na widowni.

5

Już dawno nie było w Teatrze Siemaszkowej tak dobrej sztuki. Polecam [bez słodzenia], warto zobaczyć.