1

Odp: Wybrać budowę Dworca, czy ZOO?

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Dążenie do kontrolowania każdej inwestycji samorządu przez całe społeczeństwo to mrzonka. Takie pomysły w konsekwencji mogą sparaliżować działania inwestycyjne. Od tego są wybrane władze na całą kadencję, aby mogły sukcesywnie realizować swoje plany. Osobiście mogę popierać prawo do oceny tych inwestycji przez nas wszystkich ale jednak to prezydent jest wybrany aby odpowiadać za kierunki rozwoju miasta.

3

Po co budować zoo? Niech miasto będzie innowacyjne. Proponuję ogrodzić las, postawić bramki, wypożyczalnię ze sprzętem łowieckim i można urządzać prawdziwe safari. Upolować samemu dzika to dopiero gratka smile smile smile smile smile

4

"... Od tego są wybrane władze na całą kadencję, aby mogły sukcesywnie realizować swoje plany...

Czyli co na ten przykład?
Może PIĆ i SWAWOLIĆ jak to Hofman, Kaczmarek i inne kumotry zademonstrowały?
lol
Zaiste - plany wybitne.
Szkoda jeno, że nowa/stara WADZA, która z taką swadą odbiła Podkarapycie z rąk pohańców skąpi środków np. na materiały do prowadzenia zajęć pozalekcyjnych dla dzieci, a na wódę i dziwki dla "wybrańców" talary ma...
sad

5

A co Shepard? Nie przyznali ci grantu? Może czytali twoje posty?
smile

6

@ papamobile
Piszesz jak urzędnik albo prezydencki radny.
Nie chodzi o to, żeby kontrolować każdą inwestycję, ale żeby władza konsultowała z mieszkańcami ważne inwestycje. Trudni ci to zrozumieć?

7

"...A co Shepard? Nie przyznali ci grantu? Może czytali twoje posty? ..."

Może.
Cieszę się, że sprawiłem CI tę odrobinę radości.
Ale... ten się śmieje kto się śmieje ostatni.

Obserwując ruchy pewnych służb w regionie, myślę sobie, że hak na obecnie panujących kumotrów, to jeno kwestia czasu. Zatem - złap z kumplami za grabie i zasysaj ile wlezie. Żeby zdążyć przed nocną zmianą.
lol

S.

8

Shepardzie, twoje uwagi są zupełnie nie na temat. Władze muszą mieć możliwość realizacji swoich planów, inaczej nie byłyby władzami. To podstawowa logika tej instytucji. Pisząc "plany" mam na myśli to, co na początku każdego roku zostaje ujęte w budżecie i jest publicznie znane. Zapewniam cię, że nie ma tam pozycji o których wspomniałeś. Ewentualne picie i swawolenie odbywa się już za własne pieniądze i z reguły ma krótkie nogi. Patrz historie ostatnich lat.

9

Ruffie, moje poglądy nie wynikaja z popierania prezydenta, mam o nim bardzo krytyczne zdanie, ale z szacunku dla instytucji samodrządowych. Każda społeczność lokalna ma prawo powołać, lub ewentualnie odwołać osobę kierujacą tą społecznością. Dlatego przedstawiciel tej społeczności ma prawo do realizacji celów publicznych. O inwestcjach należy publicznie dyskutować ale nie da się kontrolować każdą z nich.

10

"... Ewentualne picie i swawolenie odbywa się już za własne pieniądze... "

Tak???
To przypomnij mi proszę z jakiego budżetu finansowano kampanijną hucpę pisowskich orłów na Podkarpaciu? Z fundacji imienia Ojca Dyrektora?

11

Nie wiem z jakich pieniędzy, ale na pewno nie z pieniędzy miasta Rzeszowa ani z pieniędzy województwa podkarpackiego. Przypuszczam że z pieniędzy partyjnych. A my rozmawiamy o kontroli i wydatkach budżetu samorządu Rzeszowa, dlatego jeszcze raz ci mówię, że twoje uwagi są NIE NA TEMAT.
W jednej dyskusji chcesz odnieść się do wszystkiego co ci się w świecie nie podoba i wychodzi dosłownie OD RZECZY.

12

To ja kolego wrócę do tematu. Bronisz swobody wydatków inwestycyjnych prezydenta Rzeszowa. To co mają zrobić mieszkańcy, którzy potrzebują pewnych inwestycji? Mają chodzic na spotkania osiedlowe i ustawiać się błagalnie w kolejce do prezydenta, a nuż spojrzy łaskawym okiem? Albo szukać dojścia do prywatnego gabinetu aby "przekonać" wielkiego władcę, że w dzielnicy przyda się nowa linia autobusowa zamiast wizji nowych okrągłych kładek?
Autor artykułu bardzo trafnie ujął problem. Przez kilkanaście lat rządów brakuje w Rzeszowie dialogu z mieszkańcami i fachowcami z różnych dziedzin o kierunkach rozwoju miasta. Jest tylko osiedlowy piar i ulotki.

13

"... Nie wiem z jakich pieniędzy, ale na pewno nie z pieniędzy miasta Rzeszowa ani z pieniędzy województwa podkarpackiego. .."

Z pieniędzy PODATNIKÓW.
I to wystarczy. A czy one są miasta, województwa czy innej instytucji - to już mniej istotne.

Partyjniackie dziadostwo trzeba piętnować przy każdej okazji.
I każdy temat jest dobry - także ten, o kontrolowaniu władzy przez obywateli.

Szukacie dialogu? Spróbujcie znaleźć go w relacjach z kumotrami partii, która właśnie zachłysnęła się wadzą na Podkarpaciu. Każdy przykład jest dobry. A dziwnym zbiegiem okoliczności to właśnie przedstawiciele TEJ partii (wraz z drugą, która podobno rządzi w kraju) stanowią od jakiegoś czasu tzw. OPOZYCJĘ w radzie. I też mają W TYŁKU jakikolwiek dialog.
I tylko własne występy przed lustrem na uwadze... O pilnowaniu stołków i podejmowaniu decyzji - w imię ZACHOWANIA tych stołków - przez delikatność nie wspomnę...
Co zaś się tyczy "osiedlowego piaru" to nie widzę różnicy, w czym jest gorszy od robionych pod publiczkę nie wiadomo komu potrzebnych masówek na temat lania wody... dookoła koryta. Wisłoka. Ubaw po pachy i to za darmochę.

S.

14

Cieszę sie Shepard ze wreszcie przestałes głupio atakować prezydenta. Za jego spotkania na osiedlach z ludźmi należą mu się gratulacje. Ktos wreszcie wyciągnał rekę do szarych obywateli. Szlachta i Janowski nie zdobyli wczesniej sie na ten gest. Teraz Gazeta Wybiórcza i pisuary mogą sobie nazywać to osiedlowym piarem. Ludzie i tak wiedzą swoje

15

@ papamobile
Nie chodzi o to żeby kontrolować każdą inwestycję, ale żeby w przypadku dużych i czasami konterowersyjnych inwestycji liczyła się opinia nie tylko jednego człowieka ale także głos społeczny i fachowców. Nie próbuj sprowadzać sprawy do skrajności bo w ten sposób odbiegasz od tematu tak samo jak Shepard.

16

P.S.
A Shepard nie tyle odbiega od tematu, tylko zdaje się zmienił priorytety. Teraz stał sie kolegą "rzeszowianina".
wink

17

"... opinia nie tylko jednego człowieka ale także głos społeczny i fachowców. ..

Łomatko!
A jakich to FACHOWCÓW macie Kumie na uwadze? Dr Tworzydłę czy ELYTĘ architektów tego Zaścianka? lol

"...A Shepard nie tyle odbiega od tematu, tylko zdaje się zmienił priorytety..."

Nic właśnie. Priorytety - Shepard ma niezmienne.
Poglądy i towarzystwo - TAK...
smile
Ale tego wymaga zmieniająca się rzeczywistość. W wojnie "Ty kontra reszta Świata" - stań po stronie Świata...
Polecam!

18

Nierozsądne decyzje inwestycyjne zapadają w Rzeszowie zbyt często. Dlatego postulat dialogu społecznego w sprawie takich decyzji ma racjonalne podstawy. Natomiast co do ZOO, to temat jak na razie nie istnieje. Prezydentowi uświadomiono w końcu, że Rzeszów nie ma odpowiedniego zaplecza kadrowego: zoologów, botaników, wyspecjalizowanych weterynarzy, brak odpowiednich kierunków kształcenia wyższego. Co do potrzeby dworca nie będę powtarzał oczywistych już argumentów. Dworzec jest niezbędny.

19

Dajcie już spokój analizom postępowania stetryczałego sklerotyka...
sad
Za rok wybory, wtedy będzie czas na właściwe decyzje!!!
smile

20

Nie doceniasz dziadka ;-) Obawiam się, że znowu wygra stołek. Zamydli oczy pokornemu ludowi okrągłymi kładkami, fontannami fultimulti, a reszcie tym co chcą i wygra. A potem będzie się cieszył jak wszystkich frajerów wyrywał :-) A i tak nadal będzie swoje robił :-)

21

Może masz rację jak nawet Sheparda przekabacił do "przejścia na ciemną stronę mocy..."
sad
Z drugiej strony zawsze byłem optymistą, że "ludzi dobrej woli jest więcej...:)

22

"... Za rok wybory, wtedy będzie czas na właściwe decyzje!!! ..."

Tak, tak... Opozycja przejmie waaadzę i wszystkim pokaże: cuda na kiju.
Tak jak w marszałkowskim...
Pomost w XXI wiek. smile
Śnijta dalej.
lol

23

Nową inwestycję można nazwać klasycznie: "Dworzec ZOO" - i wszyscy zadowoleni...