Odp: Czy Irlandczycy zainwestują w Rzeszowie?
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
$ip = ''; if (isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])){ $ip = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$_SERVER["REMOTE_ADDR"]; } ?>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
Ciekawa architektura. Plus mają u mnie za oszczędzenie miastu kolumienek i gzymsów.
Nowe miejsca pracy w Rzeszowie? Nie wierzę. Zbyt piękne żeby było prawdziwe
Sukces Krakowa i Kielc w dziedzinie budownictwa biurowego nie zrodził się sam. Oba miasta najpierw bardzo intensywnie działały na międzynarodowych rynkach komercyjnych, żeby zrobić tym inwestycjom marketing. Efekty przyszły dopiero później. W Rzeszowie tylko wybudowanie biurowców i czekanie na mannę z nieba, bo innym się udało, nic nie da. Bedą stały puste, jak biurowiec Porady przy Millenium Hall. A władze miasta mają inne priorytety w inwestycjach i zero pojęcia o tym, jak potrzebne są takie inwestycje. Chyba że urzędnicy promocji w końcu się obudza i zamiast wysyłać ulotki do mieszkańców pomyślą o prawdziwej promocji międzynarodowej.
A czy ta inwestycja nie koliduje z planami budowy nowej biblioteki? Zdaje się ze chodzi o tą samą lokalizację???????
Biblioteka miała być po przeciwnej stronie Dori - tam gdzie targowisko.
Wygląd budynków nie jest szałowy ale zawsze coś by sie działo na tych pustych polach.
Podejrzewam, że to kolejna koncepcja do szuflady. Irlandczycy przygotują inwestycję a potem opchną teren tak jak to zrobiła Casta na Staromiomieściu. Kupił Mailand i do tej pory nic nie powstało!
Chyba nie ma większego znaczenia czy Irlandczycy doprowadzą inwestycję do końca, czy tylko przygotują ją dla kolejnego inwestora. Ważne żeby inwestycja powstala. Moje obawy idą w innym kierunku. Skoro firma irlandzka jest mało znana i być może nawet mało doświadczona, to czy zaproponowane przez nią działania będą skuteczne? W Rzeszowie jest już kilka inwestycji w toku, gdzie inwestorzy zupełnie się pogubili. Mam na myśli Resovię, ale też Capital Towers i puste ogródki działkowe. Jeśli naprawdę znaczenie biurowców dla miasta jest tak duże jak napisała pani redaktor, to lepiej, żeby inwestycję poprowadził ktoś doświadczony.
Zaryzykuję pewną hipotezę. Nic z tej inwestycji nie wyjdzie bo władze miasta postawią dziesiątki problemów. Kto przyjmie wirtualny zakład?
Ja chętnie przyjmę, tylko określ co stawiasz i o jaki czas chodzi?
"... W Rzeszowie jest już kilka inwestycji w toku, gdzie inwestorzy zupełnie się pogubili. Mam na myśli Resovię, ale też Capital Towers i puste ogródki działkowe..."
Bo tak to właśnie wychodzi, gdy ma się 150 cm wzrostu a chce nasikać do pisuara umieszczonego dwa metry nad poziomem posadzki...
O ile dobrze sobie przypominam zapisy planu miejscowego na te tereny, to wygląd zabudowy od strony owalnego placu wewnątrz ma być bardzo zbliżony dla wszystkich 4 kwartałów zabudowy. Pokazana koncepcja zabudowy jedego z tych kwartałów zupełnie to ignoruje. Wyjścia są tylko dwa - albo dostosować koncepcję do planu, albo na odwrót, plan do koncepcji. Rozsądniejsze i wymagające mniej czasu wydaje mi się pierwsze rozwiązanie. Dla przestrzeni publicznej też tak będzie lepiej, bo miasto zyska regularny i logicznie ukształtowany plac.
Ad. "określ co stawiasz i o jaki czas chodzi?"
Założyć możemy się bardziej teoretycznie. Nie będziemy przesyłali sobie fantów pocztą
Co do terminu. Przez najbliższe kilka lat działka bedzie tak pusta jak jest dzisiaj.
Wystarczy?
Kilka lat to może bardzo różnie wyglągać. Dwa lata, cztery, a może dziewięć? Niektóre duże inwestycje w Rzeszowie kilka lat właśnie przygotowywały się żeby zaistnieć. Poczekamy zobaczymy.
Trochę optymizmu panowie (4 ostatni). Czy musicie być tacy staroświeccy i krytykować co się da?
Wygląda jakby w Rzeszowiem zaczęło coś dziać się w gospodarce a nie tylko w upiększaniu miasta. Ale czy tylko wygląda, czy naprawdę tak będzie?...
Czekam na dalszy ciąg tej sprawy.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź