Odp: Widzimy dla Józka karierę wielkiego artysty - Szlak Szajny
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
$ip = ''; if (isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])){ $ip = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$_SERVER["REMOTE_ADDR"]; } ?>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
Ciekawi mnie czy zachowały się jakieś jego rysunki gwoździem Al to tak pół-żartem. Coś mi się obiło o uszy, że w muzeum w Oświęcimiu są jego rysunki współwięźniów. Szajna jest co prawda trochę zaszufladkowany do tematyki wojennej ale to jednak fenomen. Dobrze, że Rzeszów zaczyna go doceniać.
Jak przez mgłę pamiętam wycieczkę szkolną do teatru w Warszawie, gdzie wystawiano sztukę "Replika". Nawet wtedy nie wiedziałem kto to jest Szajna. Szkoda, że tak wielki wpływ na jego twórczość miały przeżycia z Oświęcimia. Stał się przez to dość monotematyczny. Zastanawiam sie czy jego przekaz jest dziś w stanie trafić do szerszej publiczności. To nie wojna i cierpienie tylko zatracenie w konsumpcji i obojętność są dziś największą kopalnią do twórczości artystycznej.
Tematem może być wiele rzeczy. Nie tylko te które wymieniłeś. Trzeba tylko poruszć problemy ważne tu i teraz. O tyle więc sie zgodze, ze zbytnie przeżywanie tego co zdazyło się kilkadziesiąt let temu może wyobcowywać.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź