1

Odp: Kiedy Rzeszów będzie Mekką dla turystów?

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Jak na razie to Rzeszów jest mekką dla ludzi z województwa. Urzędy, galerie handlowe, bazary, szkoły wyższe itd. Tylko z muzeum pewnie nie korzystają stąd takie o nim opinie jak w artykule smile smile smile

3

Rzeszów jest jeszcze daleko w tyle w przyjmowaniu turystów. Była u mnie niedawno w odwiedzinach rodzina z Anglii. W całej Unii mogą korzystać oni przy zwiedzaniu jako emeryci ze specjalnych zniżek na chipową kartę ubezpieczenia. Teoretycznie karta ważna jest więc i w Polsce. Tylko że w Rzeszowie nikt o niej nie słyszał i w muzeach kojarzyli ją co najwyżej ze sprawami zdrowotnymi. Aż mi było głupio. Rodzinka wyrobiła sobie kiepski obraz o przyjmowaniu turystów w Polsce?

4

Żeby Rzeszów był atrakcyjny dla turystów nie wystarczy rynek ani restauracje i drobne atrakcje. Takie rynki i ciekawostki są w kazdym większym mieście. Miasto musi stworzyć atrakcyjną insytucję kultury ktora bedzie magnesem dla zwiedzających. Jedyny problem to finanse. Muzeum powstania warszawskiego albo inne tego typu to koszty około 200 mln zł. Bo to nie może byc małe muzeum jak to poświęcone dobranockom.

5

Jak turyści zaczną przyjeżdzać do Rzeszowa to zapewne mieszkańcy zaczną się burzyć z powodu zbyt dużego tłoku w centrum. Sam nie jestem pewny czy takie turystyczne najazdy będą mi się podobały.

6

Dla tych TURYSTÓW, co to najliczniej najeżdżają Stolicę Innowacji, tj. z okolicznych wioch i wiosek Podkarpacia - galerie typu Millenium czy N-Świat, multimedialne sikawki czy inne białe ogrody - to mamy ATRAKCJI PO BURTY! lol
Zresztą - nowa opcja prze do WADZY na wszystkich frontach, to i niedługo atrakcji przybędzie, jak wody w dolnopłuku: jakaś świątyńka, Centrum Pielgrzymkowe, może multimedialny pomniczek świętego Cynamona na szkolnym boisku, park do medytacji... Spoko, szkoły przyjdą! smile

S.

7

Shepard spóźniasz się. Atrakcji pielgrzymkowych to JUŻ przybyło. Nawet w centrum. Tzw. ogrody bernardyńskie mają służyć organizacji masowych uroczystości religijnych. Ciekawe jak będzie wyglądała trawa i włoskie rabatki jak przewali się przez nie raz i drugi tłum pątników?
smile

8

Tak, tak. Miast Centrum Nauki może być Eksperymentarium Katechezy Przedmałżeńskiej. :-)

Tak jak to już kiedyś napisałem: przekonany bylem, że sięgnęliśmy DNA w momencie posadzenia na stołku marszałka od kultury - prostej kobity z prowincji. Jak się okazało - myliłem się... Szczególnie w świetle najnowszych rewelacji w kwestii obsadzenia kulturalnego stołka po Pani Kasi...

Mekka dla Turystów? Na razie, w perspektywie obecnej wadzy i ich speców od spraw ścinków i skrawków, oraz popłuczyn poprzedniej, które utrzymały się na krawędzi odpływu - mamy szansę raczej na SODOMĘ. Bez Gomory. smile

9

A mnie się marzy MUZEUM SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ, takie z prawdziwego zdarzenia. Chodzi o to, aby budynek przyszłego muzeum wyłowiony był z rozpisanego otwartego  konkursu  architektonicznego, żeby o jego wyglądzie i funkcji decydowali profesjonaliści, aby to miejsce było tętniące twórczym fermentem.

10

Na tym forum to istotnie macie wydumane marzenia. Muzeum sztuki? Ha ha. Zamiast tego Rzeszów dostał w darze fenomenalną i ponadczasową tańczącą fontannę. I to jest wystarczająca atrakcja. Ludziom STĄD się podoba!

11

W jakim darze panie Adam? Szarpło podatnika po kieszeni i to nie był grosz, a czy ponadczasową to jeszcze w praniu wyjdzie. Fontanna imponująca to fakt ale jak znom życie i naszo władze, to tylko kolejna inwestycja z typu tych co to majo królowi po raz kolejny zapewnić tron w ratuszu.
Inwestycja, która nie powstaje latami, a efekt medialny błyskawiczny. A jaki z niej pożytek dla mieszkańca? Działać bedzie tylko w miesiącach letnich i to tyż najlepszy efekt jeno nocką. Tako machinę trza bedzie konserwować, a na to tyż bedo szły grosze i to spore. Jednym słowem - niechaj ta się lud cieszo, co im miasto "fundnęli" prysznic, żeby oczy zamydlić... Ja by ta już woloł basena dla ochłody, może jakiego aquaparka? Bo niby mieszom w mieście, a na wieś musze jechać żeby się w wodzie zanurzyć.

12

@ Wiesiek z miasta
Nie zamierzam zaprzeczać twoim słowom. Ale jak się zastanowisz, to przyznasz rację moim. Taka jest szara rzeczywistość kultury Rzeszowa.