1

Odp: Zanim doszło do rzezi Polaków

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Też coraz bardziej zauważam rozdźwięk pomiędzy tradycją którą poznaje się w telewizji lub w szkole a tym co mówią starsi o wydarzeniach z czasów wojny. Nie chodzi o to, że milczy sie o niektórych wydarzeniach bo samo hasło rzeź wołyńska jest znane. Raczej o to ze próbuje się je bagatelizować i usprawiedliwiać polskimi działaniami np akcją Wisła. Wiele czasu poświęca się powstaniu warszawskiemu i zagładzie Żydów a wyniszczenie Polaków przez Ukraińców jest tematrm trzeciorzędnym.

3

Intensywność akcji UPA na Wołyniu nie wynikała z ich przewagi liczebnej nad Polakami porównując to z okolicami Lwowa i Tarnopola. Policja ukraińska z Wołynia była bardziej zaangażowa w mordowanie Żydów na tych terenach rok wcześniej w 1942 r. Dlatego napady na polskie wioski i mordy były zorganizowane z taką sprawnością i doświadczeniem. Drugi powód to słabość organizacyjna polskiego podziemia na Wołyniu. AK nastawiło się na obronę przed Ukraińcami Lwowa.

4

Nie mozecie pisać czegos bardziej współczesnego i wesołego?

5

Tak, tak. Dla "Rzeszowianina" koniecznie napiszcie o klubach nocnych, o wesołej fontannie multimedialnej, o przyjeździe cyrku i koniecznie dorzućcie godziny emisji brazylijskich seriali. W końcu chłop powinien liznąć trochę świata smile

6

A Polacy to Ukraińców nie mordowali? Takich mieksc jak Pawłokoma w przemyskim było znacznie więcej.

7

@ xsize
Porównywanie śmierci Polaków na całym Wołyniu i śmierci Ukraińców w kilkunastu wsiach to absurd. Sam fakt, że zdarzyły się również polskie zbrodnie na Ukraińcach w żaden sposób nie usprawiedliwia działań UPA. Przy okazji, Pawłokoma, Sahryń i kilka innych wiosek zostały zniszczone przez Polaków bo były bazami UPA i posłużyły do działań przeciw nim. Czyli działo się to już po rozpetaniu przez UPA swoich zbrodni. Nie pochwalam tego ale w warunkach ciągłego mordowania Polaków taką reakcję można rozumieć jako obronę.

8

Rzeszowianin. Przejdź na stronę internetową KIEPSKICH I NIGDY PRZE NIGDY NIE UŻYWAJ NICKU Rzeszowianin. To bardzo niesmaczne z twojej strony.

9

Anno, napisałaś o mordach UPA, że "próbuje się je bagatelizować i usprawiedliwiać polskimi działaniami np akcją Wisła. Wiele czasu poświęca się powstaniu warszawskiemu i zagładzie Żydów a wyniszczenie Polaków przez Ukraińców jest tematrm trzeciorzędnym."
Mocno Anno przesadzasz. W ostatnim czasie mówi się coraz bardziej jednoznacznie o wydarzeniach na kresach wschodnich. Duża w tym zasługa okragłej rocznicy wydarzeń ale tak to już jest. Teraz sprawa rzezi Polaków będzie mocno rozpoznawalna w naszym społeczeństwie.

10

Nie mam nic przeciwko obchodom rocznicy tych wydarzeń. Trzeba takie rzeczy przypominać. Nie ufam tylko podanym liczbom. 100 tysięcy, 60 tysięcy. Za bardzo są okragłe, czyli to bardzo spore przybliżenie. Równie dobrze może się okazać że ofiar było dwa razy mniej.

11

To samo przyszło mi do głowy co doktorkowi. A ty Slavo powinieneś się zdecydować jeśli piszesz "Nie pochwalam tego ale w warunkach ciągłego mordowania Polaków taką reakcję można rozumieć jako obronę."
To przyznaj jasno że krwawy odwet na Ukraińcach to super polityka polskich grup zbrojnych.

12

@ xsize
Czytaj ze zrozumieniem jeśli już chwalisz sie takim dużym rozmiarem. To nie ma nic wspólnego z polityką. Zabijanie cywilnych Ukraińców było emocjonalnym odruchem (niepotrzebnym) spowodowanym ogromem zbrodni UPA. Jeśli o tym wspomniałem, to nie dlatgo żeby usprawiedliwić Polaków ale żeby widzieć odpowiedzialność we właściwych proporcjach.

13

Panie Robercie. Dziekuję za uchwałę którą przyjeliście w radzie miasta Rzeszowa. Jestem wzruszona, że po wielu latach w końcu ofiary tej potwornej zbrodni czczone są oficjalnie. Część mojej rodziny zamęczono w województwie tarnopolskim. Mojemu ojcu szczęśliwie udało sie przetrwać i doczekać do repatriacji. Dziś już nie żyje ale przekazał nam prawdę o tych wydarzeniach. Teraz mam satysfakcję że tacy ludzie jak on doczekali sie w Polsce prawdy. Marze jednak o takiej samej prawdzie uznawanej przez Ukraińców.

14

Zgadzam się z papamobile. Wydaje się że tabu dotyczące ludobójstwa zostało przerwane i co najważniejsze wydarzenia te są coraz lepiej znane w Polsce. Taka ilość programów publicystycznych, informacji, szczegóły zbrodni i fotografie pokazujace te zbrodnie na pewno pozostawią swój ślad w pamięci Polaków. Nawet incydent z prezydentem Komorowskim powoduje dodatkowe zainteresowanie społeczne. I obstawiam, że w najbliższych latach 11 lipca jednak stanie się oficjalnym dniem pamięci kresowian.