1

Odp: Filmem w telewizji należałoby mocno potrząsnąć!

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Ech... Aż mnie ściska z sentymentu do tego co było... Teraz to istna papka... A co do zarzutów, że dawne seriale były jakoś tam nacechowane, to śmiem twierdzić, że dzisiejsze czasem wręcz do obrzydliwości prezentują pewne poprawności... I czasem bardzo na siłę... Żeby tylko pokazać jakimi są na czasie...

3

A pamiętacie taki serial "Znak Orła"? Może premawia przeze mnie sentyment ale w takich filmach historycznych czuć było, że dialogi naprawdę pochodzą z tamtej epoki. Śmieszy mnie dziś jak oglądam historyczne wypociny typu "Wiedźmin" a dialogi niczym ze wspóczesnego amerykańskiego filmu gangsterskiego smile Kto pisze te scenariusze? Czy Ci ludzie mają jakikolwiek pojęcie o hiostori i języku? sad(

4

Panie kochany !
Cos pomyliłeś gatunki ! od kiedy to Wiedźmin jest filmem historycznym ? Bzdura kompletna.
Przeca Wiedźmin to fantasy i nic więcej. A w świecie fantasy postacie moga mówić dowolnym językiem. Nijak sie to ma do prawdy historycznej więc dopuszczalne jest wszyćko smile
A Znak Orła jesli dobrze pamiętam to serial o konflikcie polsko-krzyżackim o Gdańsk i Pomorze. Czy nie myli mnie satrcza demencja ?

5

A pewnie, że pamiętam... Główny bohater to Gniewko... A z późniejszych seriali historycznych uwielbiałam "Królewskie sny" z genialnym Holoubkiem w roli Jagiełły oraz "Przyłbice i kaptury" ze śliczną, młodziutką Martą Klubowicz... I masz rację Robinie... Tam wszystko było wpasowane w daną epokę... Ale pamiętam, że jak leciały napisy końcowe to ileś nazwisk dotyczyło osób, które udzielały konsultacji czy to historycznych, czy związanych z kulturą danych czasów...

6

jagienka.prima napisał/a:

Ech... Aż mnie ściska z sentymentu do tego co było... Teraz to istna papka... A co do zarzutów, że dawne seriale były jakoś tam nacechowane, to śmiem twierdzić, że dzisiejsze czasem wręcz do obrzydliwości prezentują pewne poprawności... I czasem bardzo na siłę... Żeby tylko pokazać jakimi są na czasie...

Zgadza sie, papka ale zauważ że zmienił sie mocno wzorzec typowego formatu serialu. teraz to najczęściej tasiemce i gdyby tak było kiedys to przypuszczam że ogladając np 1435 odcinek Czterch pancernych czy Klossa też stwierdzilabys ze to papka... Ot po prostu czasy sie zmieniaja. I jak to mówią "dobrze juz było" smile

7

No tak... Jak to się niby mówi: wymóg czasu... Ale ja osobiście uważam, że gdyby kręcono krótsze seriale ale na poziomie też byłaby oglądalność... I masz rację, że wydłużone ponad miarę nawet te ukochane obrazy padłyby ofiarą znudzenia...
Ale tak mi się myśli, że czasem i Ci co stoją po drugiej stronie kamery - twórcy - mogliby kreować pewne nazwijmy to zachowania... I wtedy to byłby jakiś wymóg... Bo to co chce niby odbiorca to zwykła łatwizna i najmniejsza linia oporu... smile

8

Jagienka! Trafiłaś w sedno tarczy (jakby powiedział klasyk wink) Kiedyś nad filmami historycznymi pracowali historycy. A wiecie dlaczego film Ogniem i Mieczem jest tak inny od filmu Potop? Bo autorem scenariusza do Ogniem... był Jerzy Hoffman, a scenariusz do Potopu miał dwóch autorów: tegoż Hoffmana i świetnego historyka Adama Kerstena...

9

Witam Jagno szanowna:-) Jestem zbulwersowana. Nikt się nie zająknął nawet o serialu "30 przypadków majora Zemana"- czeskim hicie sensacyjno-kryminalnym, który leci teraz na Kino Polska. Kiedyś odkryłam, że moja mama to ogląda i moje życie stanęło na głowie. Potem poszłam na prywatkę, gdzie dyskusja o Zemanie była gorąca:-)Więc zobowiązałam się obejrzeć to cudo i .... kiedy usłyszałam hasło "ona ma oczy jak orchidee" to się zakochałam w Zemanie. Gdzie tam Bond, Stirlitz, Kloss czy Borewicz! Tylko Zeman!! W ostanim odcinku był zły Polak, pracujacy w domu publicznym ( nie wiem, jak to po czesku,mozę " domecek świntusecek"), ale pod wpływem pragnienia zemsty na złych Anglikach, przeszedł przemianę i stał  się dobry!!O!

10

A "Znaku orła" nie lubiłam, bo straszył dzieci wojną i Niemcami ( o ile pamiętam , padało hasło "Brandembury"). Choć Gniewko całkiem, całkiem:-) Fajny blondasek:-)Podstarzałego Gniewka grał ś. p. Kołbasiuk a jego milość, kasztelankę  - Adamkówna.

11

A tam zaraz zbulwersowana... smile Przyznam się szczerze i bez bicia, że nie znam tego serialu... Jakoś nie było okazji wcześniej a teraz też się nie uda, bo nie posiadam kanału na którym leci... Ale znając ciut kino czeskie wierzę że jest dobry... I choć to zupełnie inna para kaloszy to przypomniała mi się "Zena za pultem"... smile Chętnie bym znów to oglądnęła... No a o kultowym "Szpitalu" nawet nie wspomnę... Gdzie Leśnej Górze do tamtych peryferii... smile

12

Żałuj, że nie znasz. Zemann jednak to nie "Szpital.." , Zemann jest na serio strasznym koszmarem kiczowatym, ale tak straszliwym, że aż piękny. A idoktrynacja aż się wylewa z tivi.Polecam:-)

13

Nie mam HBO a tam sa podobno najlepsze seriale telewizyjne. JA kupuje seriale często na DVD, wtedy mam okazję obejrzeć na spokojnie i bez reklam. Teraz leci fajny serial na TVN Style "Odwtown Abbey" , ale  o niewygodnej godzienie i dniu, więc-kiszka. A ja uwielbiam angielskie seriale kostiumowe.

14

Ja to od kilku ładnych lat nie mam czasu na seriale... Boję się zaczynać oglądać, bo znając swój napięty czas wiem, że nigdy nie oglądnę wszystkich odcinków... Pomysł z DVD jest dobry bo nie ma nakazu czasowego ale mnie na wszystko po prostu nie stać...
A co do straszno-kiczowatości Zemanna... To chyba jest największym atutem tego rodzaju kina z tamtych lat... I mimo wszystko wolę tamte filmy niż współczesne trzepacze mózgu... Może po prostu do tych starszych podchodzi się z większą dozą sentymentu, pomimo tych wszelkich poprawności... smile

15

Zgadzam się, ale tu działa też lek w postaci czasu. Niektóre ieła zyskują wraz z upływem lat. To tak, jak "Żena...". A co do "Żeny.." - w kisązce Szczygla 'Gottland" jest wzmianka o aktorce grającej w tym serialu główną rolę-była bardzo czynna na wiecach potępiających wrogów ludu. Ale wąs miala fajny:-)))))))))

16

W razie czego służe pożczyką.