1

Odp: Które technologie opłaca się stosować w domu?

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Słyszałem o nowych przepisach nakazujących stosowanie urządzeń na energię odnawialną. To jest już terror. Jakim prawem rząd narzuca mi żebym budował kolektory albo pompu cieplne. Mnie bardziej opłaca się stosować tradycyjne paliwa. Stajemy sie coraz bardziej niewolnikami systemu. Tu trzeba takiego oporu jak w sprawie Acta

3

Do kosztów stosowania instalacji na energię odnawialną powinno sie jeszcze doliczyć cene kredytu. Mało kto buduje dom w całości za gotówkę, więc o tyle większy kredyt bedzie zaciągał. Suma sumarum koszty zamontowania instalacji mogą sie nigdy nie zwrócić bo w ciągu powiedzmy 20 lat eksploatacji urządzenia bedą wymagały poważnego remontu a może nawet wymiany.

4

Rząd przesadził z planami obowiązkowego stosowania drogich instalacji. Ale protesty przeciw temu nic nie pomogą bo w sprawie ACTA protestowała młodzież której nagle zagrożono odcięceim od plików w internecie. Domy budują raczej zamożni ludzie więc prędzej zajmą sie pracą niż protestowaniem. W końcu Polak sobie "poradzi" i nawet mimo rozporządzenia rzadu nadal bedzie tanio ogrzewał swój dom.

5

Informacje trafione w samo sedno. Zabrakło tylko rozwinięcia wątku o nowych przepisach dotyczących obowiązkowego montażu przynajmniej jednego typu ECO-instalacji w domku. Wg mnie to tylko potwierdzenie tezy że państwo skubie nas na każdym kroku sad Szczęscie mają ci którzy zaczną budowę w najbliższych 2 latach.

6

Do powyższego artykułu przydałaby sie uwaga nieco z innej dziedziny. Co prawda technologie pozyskiwania Eko-energii są dziś mało opłacalne na to, aby z zyskiem stosowali je indywidualni użytkownicy, ale rozpowszechienie ich w budownictwie jest w pewnym sensie w interesie ogólnonarodowym. Zmniejszy sie wtedy zapotrzebowanie na gaz (co nas bardzo uzależnia od Rosji) i przez powiększenie się rynku Eko w Polsce jest szansa na mniejsze koszty tych technologii. To program pewnie na długie lata ale warto o tym pamietać.