Odp: Strategia polityki parkingowej - klamka zapadła
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
$ip = ''; if (isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])){ $ip = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$_SERVER["REMOTE_ADDR"]; } ?>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
Autorzy strategii przedstawili dokładny plan działań i przewidywane ryzyko niekorzystnych zjawisk... Troche to wygląda jak u trenera Górskiego: "po zielonej trawie piłka goni, albo my wygramy albo oni, albo będzie dobrze, albo będzie źle, piłka jest okragła, a bramki są dwie..."
No to ciekawi mnie ile publicznej kasy pójdzie teraz na dwuletnią akcję propagaddową o wspaniałości płatnego parkowania.
Kampania 2-letnia? To oprócz ulotek i bilbordów co jeszcze bedzie? Cotygodniowe pogadanki rzecznika Chłodnickiego?
Płatna strefa jest nieunikniona. Boję sie tylko że prezydent i jego ekipa tradycyjnie podejdą do zadania bezstresowo na zasadzie: Zrozumiano? Wykonać! W takich warunkach bardzo łatwo spiep...ć każdą robotę. Znając życie to bardzo trudno będzie przekonać przyjeżdżających do Rzeszowa żeby korzystali z autobusów. Podobnie z mieszkańcami miasta. Jakoś oprócz zauważenia problemu nie przedstawia się róznych wariantów planu.
Komunikacja w Rzeszowie wymaga większych zmian niż tylko obecna wymiana autobusów. Dlaczego nikt do tej pory nie pomyślał o uruchomieniu małych elektrycznych mikrobusów po centrum? Wtedy samochody mażnaby zostawiać gdzieś dalej np. pod halą sportowa albo koło bernardynów.
Ewa, takie pomysły to można wymyślać na pęczki. Problem w tym żeby całość funkcjonowała jako sprawny system. Dlatego zgadzam sie z Coniorem - płatna strefa tak, ale pod warunkiem, że wszystkie rozwiązania strategii się przyjmą. A to jak na razie to trochę wróżenie z fusów.
Myślałem że wprowadzenie płatnego parkowania bedzie związane z jakimiś działaniami przygotowawczymi. Tymczasem budowa parkingw park-and-ride przewidywana jest dopiero na końcu, o ile w ogóle do niej dojdzie. I jak tu nie przewidywać że ludzie tego nie kupią?
Wywalić samochody ze starego miasta. W centrum powinien być preferowany ruch pieszych i co najwyżej rowerów. Płatna strefa to ominięcie problemu.
Z harmonogramu działań miasta wynika że najpierw będzie przetarg na parkomaty i kampania reklamowa, a dopiero potem rada miasta ustanowi strefę płatnego parkowania. To tylko pokazuje że decyzje podejmuje jednoosobowo prezydent a rada miasta ma wszystko tylko zaklepać. Po co więc pytać się radnych i mieszkańców o zdanie?
We wszystkich dużych miastach płatne parkowanie istnieje od wielu lat i jest niezbędne. W Rzeszowie też tego nie unikniemy. Niezależnie czy ludziom się podoba czy nie. Na dobrą sprawę myślę że w ogóle niepotrzebnie płatną strefę kiedyś zlikwidowano. Pewnie że tak jak jest wydaje sie wygodniekj ale miasto się przez to degraduje.
Prezydent jest w głupiej sytuacji. Najpierw dał ludziom zabawki a teraz im zabiera.
Niedługo przecież znowu mają podwyższyć ceny biletów autobusowych. Władze twierdzą jednoczesnie że chcą zachęcać do korzystania z MPK. Czy te działania są logiczne? Wszystko jak zwykle. Prowizorka i chaotyczne decyzje.
Wytłumaczy mi ktoś kto jest władny podjąć decyzję o organizacji strefy płatnego parkowania? Prezydent czy rada miasta. W przytoczonym harmonogramie wygląda to dziwnie. Bo jesli to rada daje zgode na strefę to dlaczego podejmuje decyzje na końcu????
"... kto jest władny podjąć decyzję o organizacji strefy płatnego parkowania? Prezydent czy rada miasta."
Teoretycznie masz racje że to rada miasta ustanawia strefę. W przypadku Rzeszowa odwrócenie kolejności jest jak najbardziej uzasadnione. Prezydent steruje radą jak chce a radni mają być mu posłuszni. Nawet niektrzy z opozycji. Zaproponowany scenariusz jest po prostu bardziej szczery. Po co udawać fikcyjne kompetencje?
Mnie g... obchodzi kto jakie ma kompetencje. Powrót do płatnego parkowania jest durnym pomysłem. Ale oczywiście najłatwiejszym. Niech władze lepiej zorganizują transport, zadbają o rowerzystów (tzw. ściezki rowerowe to prawdziwy horror), a kierowcom nie uniemożliwiają arbitralnie korzystania z samochodów. Mam gdzieś kto się w ratuszu z kim kłóci. Mają dobrze rządzić. O tym zapominają!
Chcieliście mieć prezydenta populistę, to macie. Za wygodne życie zawsze trzeba w końcu płacić. Im później tym bolesniej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Model_propagandy
Materiał do przemyślenia w obecnych czasach czyli pytanie jak z tego wybrnąć, by właściwie kształtować przekaz. Lekcja o meandrach strumienia informacji. Wpisałem to tu, jednak jest to materiał ogólny.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź