1

Odp: Moim zdaniem, czyli zasłużyli na Holocaust...

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

W "Nowinach" ?
Ja czytałem ten artykuł w SuperNowościach. Albo red. Pezdan sprzedał tekst do 2 dzienników albo mylisz się Hyginusie co do miejsca tego przyznaję wielce tendencyjnego i bzdurnego w swej konkluzji tekstu.

Super Nowości jestem pewien. Mam je przed sobą.

3

Sprawdzę jeszcze w domu, ale jestem prawie pewien, że jednak Nowiny... Cóż, errare humanum est:)

4

Dobry tekst Hyginus!

5

A dziękuję.

Małe sprostowanie - jak zauważyli czujni czytelnicy: tzw. ewangelia Judasza została opublikowana kilka lat temu (2006), natomiast odkryta nieco dawniej (1978). Oparłem się pierwotnie na nie do końca zweryfikowanym źródle. Chociaż ten błąd nie ma znaczenia dla wymowy artykułu prostuję, by nie dezinformować odbiorców.

6

Większe sprostowanie - zgodnie ze słowami Czytelnika, gazeta, o której publikacji piszę wyżej, to "Super Nowości", a nie "nowiny". Wszystkich zainteresowanych przepraszam za tę pomyłkę.

7

No to istotnie sprostowanie większego kalibru. Żeby sie tylko nie okazało, że tak naprawdę artykuł dotyczył nie Żydów ale Indian smile

8

Drogi (droga?) Brysiu, na wszelki wypadek sprawdziłem wszystko jeszcze trzy razy. Istotnie chodziło o Żydów.
Biję się w piersi, tekst pisałem dość szybko, to była impulsywna reakcja na to, co przeczytałem. Oba czołowe dzienniki Podkarpacia różnią się w tak niewielkim stopniu (przynajmniej w moim ograniczonym odbiorze), że popełniłem taki lapsus...
Ale cóż - mi pozostaje zakłopotanie, ale także pocieszające stwierdzenie, że to, co jest istotą mojej wypowiedzi - czyli oburzenie faktem publikowania tego typu farmazonów w znaczącym dzienniku - wolne było od błędów smile
Solennie obiecuję zarówno Czytelnikom, jak i Naczelnej, większą troskę, aby to, co przydarzyło mi się tutaj po raz pierwszy, nie miało nigdy więcej miejsca...

No i dziękuję raz jeszcze za czujność odbiorców, dobrze mieć kogoś, kto wyłapie błędy i postawi do pionu - dziękuję serdecznie!

9

W sumie pomyłka niewielka. Czy Nowiny, czy Supernowości - jeden chłam. Wypadki, afery i sport. Brakuje jeszcze streszczenia ostatnich odcinków polskich seriali.

10

Wszystko co jest opisane w artykule p.Pezdana  może być prawdą ale jeżeli rozpatrzymy to na płaszczyźnie wiary. Jeżeli ktoś wierzy w Jezusa i jego śmierć na krzyżu oraz zmartwychwstanie, to słowa elit żydowskich "krew jego na nas i na dzieci nasze" , mogą  miec takie znaczenie jak w tym artykule. Nie chodzi tu o Holocaust, ale o to ,że tym zdaniem , po skazaniu niewinnego Boga-Człowieka winę wzięli na siebie i przyszłe pokolenia - cała późniejsza historia narodu żydowskiego może być tego dowodem. Ta dyskusja  jest bezowocna między wierzącymi , a nie wierzącymi- jedni wierzą w Pismo Święte a Ci drudzy je negują lub wręcz odrzucają.

11

Ja wierzę w Pismo - Nowy Testament. Stoi tam jasno - przebaczaj. Roszczenie ponoszenia odpowiedzialności za śmierć Chrystusa przez odległych potomków Jego oskarżycieli jest z gruntu niechrześcijańskie. Podobnie jak teza, iż "cała późniejsza historia narodu żydowskiego" jest dowodem, że "po skazaniu niewinnego Boga-Człowieka winę wzięli na siebie i przyszłe pokolenia". Czyżby wszystkie nieszczęścia, jakie spadały na Polaków, to zasłużona kara za niechętną chrystianizację i trzynastowieczną reakcję pogańską?