Odp: Adam Głaczyński maluje... prawie. Peter Paul Rubens i Pokłon pasterzy.
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
$ip = ''; if (isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])){ $ip = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$_SERVER["REMOTE_ADDR"]; } ?>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TWINN.pl » Felietony przy kawie » Adam Głaczyński maluje... prawie. Peter Paul Rubens i Pokłon pasterzy.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
Zawsze uważałam, że dawne malarstwo tych zacofanych ciemnogrodzian bije na głowę współczesną twórczość nowoczesnych i "światłych" artystów:) Uściski dla Rubensa
Proszę porównać bardzo ciekawy pierwowzór dla barokowego Pokłonu Pasterzy Rubensa. Był nim namalowany jeszcze w stylu renesansowym przez Antonia Correggio prawie 100 lat wcześniej obraz Święta Noc. Atmosfera mroku nie jest tak konsekwentna jak u Rubensa. Widać jeszcze skłonności do zajmowania się krajobrazem niezwiązanym z tematem ale kompozycja chyba ciekawsza od Rubensowskiej?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Correggio_004.jpg
Jak przeczytałam ten tekst, uśmiech pojawił się na mojej twarzy od ucha do ucha, bo lubię malarstwo i bardzo mi miło, że ktoś zdecydował się o nim napisać, i to sam Pan Adam Głaczyński. Zatem bardzo mi miło w dwójnasób:) Mam nadzieję, że teksty o tej tematyce będą się tu pojawiały częściej?
Chcę także pogratulować całej ekipie twinn. Podoba mi się wasz serwis i to, że właściwie tematyka jest różna. Bo na przykład teksty Pani Moniki Proszak też bardzo lubię czytać, szczególnie gdy mam trochę czasu na głębszą myśl. Pomysł rozmowy z autorem literackim, to też świetna sprawa. Macie u mnie duży plus.
W moim domu rodzinnym wisiał zawsze obraz Rubensa Staruszka przy ogniu. Zupełnie inna rzecz ale bardzo są te obrazy pododne. Tam też w srodku tliło sie malutkie ognisko rzucaace światło, a w koło z ciemnego mroku wydobywałey się twarze kobiety i dwojga dzieci grzejących sie wokół tego ognia. To dziwne ale obraz ten w dzieciństwie działał na mnie tak, jakby był to prawdziwy kominek z ogniem
Ja też mam taką nadzieję, że będziecie pisali o malarstwie - chętnie poczytam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź