Odp: Przyszłość rzeszowskiego rynku pracy...
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
$ip = ''; if (isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])){ $ip = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$_SERVER["REMOTE_ADDR"]; } ?>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
No proszę! A ja dziś wyczytałem o władzach miasta które ogłosiły że w Rzeszowie żyje się najlepiej w porównaniu z innymi miastami... ?
Myślę, że na emigrację osób fizycznych i prawnych wpływają też dwa dodatkowe czynniki:
Z jednej strony chore wymagania większości pracodawców, gdzie idealny kandydat to 25-latek, po dwóch fakultetach, z dużym już doświadczeniem zawodowym (!!!) i najlepiej ze stopniem niepełnosprawności.
Z drugiej bardzo wysokie czynsze lokali użytkowych w mieście. Niektóre firmy, szczególnie takie, które do swojego funkcjonowania nie muszą mieć siedziby na 3-maja i w okolicy, wolą otworzyć firmy w mniejszych miastach, gdzie tego typu opłaty są dużo niższe.
Hasło "W Rzeszowie żyje się najlepiej" przyśniło sie pewnej nocy włodarzom miasta i nakazali umieścić je na bilbordach. Teraz będą je zaklejać. Ale obciach, poczytajcie:
http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,10680132,W_Rzeszowie__zyje_sie_najlepiej___Do_sylwestra.html
W tej chwili w Rzeszowie nie jest aż tak zupełnie źle. Miejsc pracy jest mało ale wbrew temu co pisze autorka, nie ma przeszkód do rozwijania własnych firm. Sam prowadzę i bywało gorzej. Źle się zacznie dziać naprawdę gdy upadnie euro. Wtedy mamy przynajmniej jeden rok zawieruchy i znaczny spadek zarobków dla wszystkich. No, może poza urzędnikami.
Jesli sprawdzi się czarny scenariusz ekonomiczny, to niedługo i w tych innych miejscach będzie nie za wesoło. Wyjezdni wrócą na łono rodziny i będziemy mieli w Rzeszowie żyjace w centrum ulice... od bezrobotnych.
Obawiam się, że w najbliższych latach bardziej odczujemy kryzys w gospodarce niż do tej pory w Polsce. Niestety przełoży się to i to znacząco na rynki pracy.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź