1

Odp: Znani Wam bohaterowie oczami Paula

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Hm... Pomysł ciekawy choć czuję niedosyt. Szkoda że tak mało punktów zbieżnych tych 2 historii. A o co chodzi z tym J-23?

3

No przepraszam, to tylko nieudolna próba smile taki epizodzik: proszę przy okazji wczytać się w tekst tej sceny z książki - jest więcej stycznych, bo w wersji filmowej nie czuć w ogóle tego zdarzenia z wysadzeniem mostu: jest od razu uderzenie pocisku.
A J-23?
Otóż był taki pomysł skrzyżowania seriali: Pancernych ze Stawką.
W odcinku pt. Atak na Śmierć, załoga Rudego ląduje na niemieckim poligonie gdzie Niemcy testują nową broń. Żywym celem w tej zabawie mają być polscy czołgiści i ich wóz: jeśli przejdą próbę odzyskają wolność. Wśród niemieckich żołnierzy obecnych na poligonie jest oficer Abwehry: to on, mówiąc po polsku podpowiada Gustlikowi (lejąc go przy okazji po pysku) jak uniknąć ognia i uciec. To jest właśnie J-23, czyli: Hans Kloss. W Stawce jest z kolei odcinek pt. Wielka Wsypa, gdzie Kloss faktycznie przebywa na poligonie, pracując jako obstawa inżyniera - twórcy nowego czołgu.
Pomysł polegał na tym, żeby powiązać te sceny z poligonu, filmując je z różnych kamer (zdjęcia obydwu seriali powstawały w tym samym czasie) i wykorzystać potem w obydwu seriach. Byłby fajny smaczek. Ale Mikulski się nie zgodził i w rezultacie kapitana Abwehry zagrał w Pancernych inny aktor... smile

A na margiesie: JEDEN z aktorów serialu 4 Pancerni i Pies - zdecydował się na zagranie w Stawce. Kto zgadnie, który? I w jakim odcinku Stawki zagrał? lol

4

Ojciec Janka który odnalazł się w Gdańsku zagrał chyba jakiegoś niemieckiego generała z Klosem. Ale nie pamiętam w jakim odcinku. Była tam taka kelnerka Francuzka która pracowała na zamku i wstawiała się za swoim facetem, którego skazano za niewykonanie rozkazu. ???

5

Zakładam że Shepardowi nie chodzi o czołgi, rekwizyty i zwierzęta na polach. Ale aktor, który się zdecydował zagrać w obu serialach? Był taki... I to nawet nie jeden, a dokładnie było ich 22: Witold Pyrkosz, Tadeusz Kalinowski, Janusz Kłosiński, Józef Nalberczak, Tomasz Zaliwski, Marian Opania, Janusz Paluszkiewicz, Zygmunt Zintel, Artur Młodnicki, Ryszard Kotys, Mieczysław Stoor, Eugeniusz Kamiński, Krzysztof Chamiec, Franciszek Trzeciak, Andrzej Herder, Roman Sykała, Kazimierz Talarczyk, Zygmunt Kęstowicz, Eugeniusz Priwieziencew, Leon Pietraszkiewicz, Saturnin Żórawski, Iwona Słoczyńska.
A teraz zagadka dla Sheparda: W JAKICH ODCINKACH ONI WYSTĄPILI I KOGO GRALI...? smile smile smile

6

Hohohohooo! Ale litania. Przyznaję, że chodziło mi o aktora pierwszoplanowaego z "Pancernych" smile Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Ale dobrze, spróbuję na tyle na ile pamiętam:

Witold Pyrkosz - Obersturmbannfuehrer Kleist w "Bez instrukcji"
Janusz Kłosiński - tow. Filip w "Wielkiej Wsypie"
Józef Nalberczak - Wojtek w "Genialny Plan Płk. Krafta"
Tomasz Zaliwski - polski oficer (nie pamiętam jak się nazywał) w "Spotkaniu"
Tadeusz Kalinowski - Kreisleiter w "Ściśle tajne"
Marian Opania - Kazik Truchanowicz w "Ściśle tajne"
Janusz Paluszkiewicz - Thomala w "Akcja Liść Dębu"
Mieczysław Stoor - Staedtke w "Wiem kim jesteś"
Krzysztof Chamiec - Lothar (MÓJ ULUBIONY! smile  w "Ostatnia Szansa"
Ryszard Kotys - bojownik pilnujący Eryka Słowikowskiego w "Genialny Plan Płk. Krafta"
Zygmunt Zintel - Wilhelm Schenk w "Spotkaniu"
Artur Młodnicki - Generał von Boldt w "Zdradzie" (chyba...)
Eugeniusz Priwieziencew - spadochroniarz zrzucony na las Weipert w "Akcja Liść Dębu"
Leon Pietraszkiewicz - szef hotelu i lokalnej siatki w "Cafe Rose"
Franciszek Trzeciak - chyba w "Oblężeniu" - jeden z polskich żołnierzy
Andrzej Herder - ordynans Klossa, Kurt w "Edycie"
Roman Sykała - standartenfuhrer Mueller w "Zdradzie"
Kazimierz Talarczyk - pancerniak niemiecki w "Spotkaniu"
Zygmunt Kęstowicz - Ohlers w "Poszukiwany Gruppenfuehrer Wolf"
Iwona Słoczyńska - Gerda Leschke, laska Dehnego :-))))) w "Genialny Plan Płk. Krafta"
Saturnin Żórawski - Fahrenwirst w "Poszukiwany Gruppenfuehrer Wolf"

Uffffff...

A mnie chodziło tylko o Trymera (albo Ataka, bo już mi się miesza), psa który grał Szarika i zagrał też wilczura krawca w "Hotel Exscelsior"

S.

7

" Ojciec Janka który odnalazł się w Gdańsku zagrał chyba jakiegoś niemieckiego generała z Klosem "

Stanisław Jasiukiewicz - zgrał ojca Janka i generała Pfistera w "Akcja Liść Dębu" oczywiście! Tego aktora zabrakło w spisie Mela.
Teraz jest ich faktycznie 22 smile

Aha! Postać sturmfuehrera Hansa Staedtke - grana przez Stoora (wachmistrz Kalita z Pancernych) występuje jeszcze w odc. Stawki pt. "W imieniu Rzeczypospolitej", a sturmbannfuehrer Lothar w "Wiem Kim jestes"...

Ostatnio edytowany przez Shepard (2011-10-25 09:51:58)

8

A dla porządku, wypada jeszcze wklepać w/w aktorów w obsadzie "Pancernych"

Witold Pyrkosz – Franek Wichura
Janusz Kłosiński – starszyna Czernousow
Józef Nalberczak – Fiedia – „jołki-połki” smile
Tomasz Zaliwski - Magneto
Tadeusz Kalinowski – pułkownik, szef brygady pancernej
Marian Opania – Zadra, młodszy brat Magneto (w książce jest to jedna postać)
Janusz Paluszkiewicz – kpt. Baranow
Mieczysław Stoor – wachmistrz Kalita
Krzysztof Chamiec - hauptmann Krummel
Ryszard Kotys – radziecki saper (odc. Brzeg morza)
Zygmunt Zintel – grabarz kooperujący z Niemcami
Artur Młodnicki – szef szpitala, profesor (odc. Most)
Leon Pietraszkiewicz – Niemiec (odc. Daleki patrol)
Franciszek Trzeciak – podobnie jak w "Klossie" - jeden z polskich żołnierzy (odc. Fort Olgierd)
Andrzej Herder – podchorąży, który miał na pieńku z Jankiem Kosem i Czereśniakiem smile
Roman Sykała – polski pułkownik
Kazimierz Talarczyk – major (no ten, wiecie: Rosomak! Co u was?)  smile
Zygmunt Kęstowicz – szef artylerzystów w oblężonym Berlinie, pułkownik
Stanisław Jasiukiewicz  - West, ojciec Janka Kosa

Do MELA: zabij mnie a nie wiem KOGO grał w Pancernych Eugeniusz Priwieziencew! sad

9

Chyba grał niemieckiego spadochroniarza, ale nie wiem jaki to był odcinek... smile

10

Jeśli spadochroniarz niemiecki - to musiał być któryś z zakresu: Kwadrans po nieparzystej - Wojenny siew - Fort Olgierd.
No proszę... a wydawało mi się, że znam te seriale na wylot sad

11

Widzę Shepard że odrobiłeś te same lekcje co ja. A już myślałem że się wymigasz. Jasiukiewicza mi zabrakło bo w swoich poszukiwaniach kopiowałem tekst Swojego a potem odruchowo potraktowałem tego aktora jako odnalezionego. Ale liczba tak czy inaczej się zgadza. Natomiast z Priwieziencewem w Pancernych to chyba się rozpędziłem???

12

No to Mel z Shepardem się wypróbowali smile Hi hi

13

To tylko pokazuje że portal i forum o charakterze społecznościowym może także rozwijać. O ile oczywiście ktoś się o to postara smile To tak na marginesie tego co napisała Viperis w swoim felietonie smile