1

Odp: Wojciech Jama tworzy Muzeum Komiksu

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

W Rzeszowie powinno mysleć sie o muzeum lotnictwa albo czymś poswieconym COP. Tematyka powinna być zgodna z miejscem.

3

Pomysł świetny. Dużo studentów i ogólnie miasto młodymi stoi. Tylko jak nikt nie pociągnie tematu z urzędu miasta samo sie nie zrobi a Kraków zyska. Tylko u nas lokalni politycy to potrafią co najwyżej komuś budowe wstrzymać smile  Nie jestem pesymisą ale jeśli nie wymieni sie rady miasta na ludzi poniżej 30 roku życia to tym starym zramolałym piernikom nie będzie chciało sie działać na +

4

Co tu wiele ukrywać. Rzeszów nigdy nie będzie miał kolekcji Jamy. Nie po tym jak Ferenc dał mu kopa w d..e z muzeum. Podejrzewam, że Jama prędzej przekaże to do Słupska niż odda w łapy Ferenca.

5

"... Nie wiem, czy powinniśmy się z tego cieszyć, ale idea stworzenia publicznej ekspozycji – muzeum poświeconego historii komiksu padła na podatny grunt, jednak nie w Rzeszowie, lecz w Krakowie..."

I bardzo dobrze. Tam przynajmniej docenią wartość kolekcji i pasję jej Właściciela. W Rzeszowie byłoby to zwyczajnym marnotrawstwem pierwszorzędnego materiału, tak jak to stało się w przypadku kolekcji Dobranockowej... U nas wystarczy jedna kładka, podświetlana fontanna i pylonowy most, które są suplementem Centrum Nauki, Muzeum Powstania Warszawskiego - Chopina - Techniki, Aquaparkiem, Parkiem Kultury i Rozrywki i cholera wie jeszcze czym... W wyobraźni dyrektorów wydziałów KULTURY, PROMOCJI i Europejskiej Agencji Kosmicznej... ;-) ;-) ;-)

6

W Rzeszowie życie kulturalne jest dość słabe. Może teatry są coraz lepsze ale w innych dziedzinach niewiele się dzieje. Głośno było że powstanie galeria sztuki nowoczesnej w ruderze przy Dąbrowskiego ale z tym też cisza. O muzeach szkoda pisać. Ileż można oglądać te same figurki z bajek. A w takiej Stalowej Woli muzeum co roku ma ciekawe nowe wystawy. Problem chyba jest w ludziach którzy to organizują i ich pomysłach.

7

Tytus de Zoo jak Ci sie podoba stalowa Wola to sie wyprowadz. miałem kręcić dronem panorame tego miasta i za bardzo nie było co filmować. Jedna bateria starczyła na to "ciekawe" miasto. Film na tubie jak by ktoś chciał zobaczyć gdzie tytus zamieszka

8

Popieram jak wyżej. Stalowa wola to miasto nijakie a pręży się żeby tworzyć namiastki zjawisk z wielkich metropolii.
Z drugiej strony jeśli tak mizerne miasto potrafi robić jedna po drugiej doskonałe wystawy w swoim muzeum (byłem na ostatniej wystawie Kossaków) a w Rzeszowie wielkim mieście nikt nie umie zrobić coś chociaż zbliżonego do tego poziomu, to coś tu nie gra.

9

"... a w Rzeszowie wielkim mieście nikt nie umie zrobić coś chociaż zbliżonego do tego poziomu, to coś tu nie gra... "

Oczywiście, że nie gra... i to od dawna. A dysonans bierze się stąd, że na stanowiskach odpowiedzialnych za promocję i kulturę obsadza się nie podług kompetencji a kumoterstwa i partyjnych układów. I mamy co mamy... (patrz: np. dzisiejszy artykuł M. Mach w wyborczej - jeden cytat: "...  rzeszowscy urzędnicy przyznali dla Festiwalu Patriotycznego, projektu Studentów dla Rzeczypospolitej z... Krakowa - aż 60 tys. zł ..."
Dla porównania: Dzień Odkrywców, impreza która cieszy się sporą popularnością i generuje wysoką frekwencję - dostaje znacznie mniej... O innych inicjatywach - nawet nie warto wspominać... )

10

Oj Shepard zaskakujesz mnie! Jaka odmiana, jeszcze nie dawno piałeś z zachwytu nad prezydentem i jego ekipą. Teraz (ponownie) mieszasz ich z błotem. Cóż się stało, ze znów zmieniasz front... pewnie znów Cię z ratusza pogonili. Ty taki niestabilny jesteś biedaku, ciągle jak ta chorągiewka na wietrze. A jak tam koledzy z PiSu? Znów się kumplujesz?

11

A ty nie zaskakujesz urzędniku. Ani błyskotliwością ani umiejętnością czytania ze zrozumieniem. Zatem pozwól jeszcze raz: dysonans bierze się stąd, że na stanowiskach odpowiedzialnych za promocję i kulturę obsadza się nie podług kompetencji ale kumoterstwa i partyjnych układów. I mamy co mamy...
Szczodrość urzędników dla studentów Rzeczypospolitej - pominę. Tak czy inaczej w tej i poprzedniej wypowiedzi nie ma słowa n/t prezydenta ni pisu... Masz obsesję. Albo menopauzę.
I nie chce mi się z tobą gadać.
;-)