1

Odp: Zabytek na śmietnik czy do rekonstrukcji?

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Konserwator nie wie z czego są rzeźby w pałacu. To jak to wszystko ma nie pier...nąć?

3

Problemem nie jest to czy wazy powinny powrócić na swoje miejsce ale gdzie by powędrowały, na czyje ogrodzenie,  którego lekarza gdyby nie medialna wrzawa. Warszawa cała zburzona i to co dziś określa sie zabytkiem powstawało w większości jako rekonstrukcja już po wojnie. A tu nic nie potrzeba rekonstrułować. Zdobione wazy leżą w błocie.  Jedno pewne.  Ludzie odpowiedzialni za dbanie o dobro wspólne nie zadbali na czas i nie podejmowali działań które wymusza ich funkcja i za które płaci im podatnik.  I to płaci niemało. Ktoś powinien stracić prace a zdobione głowice nie ważne czy orginalne czy po rekonstrukcji powrócić na swoje stare miejce.

4

Konserwator (to za dużo powiedziane raczej człowiek z przypadku)  powinien pod choinke dostać nie rózge a widły i łeb martwego konia

5

Dzisiaj przechodziłem obok. Nóż w kieszeni sie otwiera. Obok z zagrzybionego gargamela Kotowicza zrobili wille izabytek a obok letni Pałac Lubomirskich i z 40 wazonów leży na ziemi i nieszczeje.

6

Nie pierwszy raz zauważę niski poziom rzeszowskich mediów. Jak czytelnicy mają wyrobić sobie dojrzały pogląd, gdy dziennikarze nie potrafią kompetentnie informować. Wazy wyrzeźbione z piaskowca a wykonane odlewy z betonu to chyba poważna różnica. Wyborcza powinna się wstydzić.

7

gazeta tylko cytuje wypowiedź konserwatorek zabytków: Dawidziak - konserwator miejski i Kazimierz - z-ca konserwatora wojewódzkiego w Rzeszowie. Obydwie zgodnie twierdzą, że kwiatony -wazy są to odlewy betonowe!!!!!!!!!!!!!. - Ile jeszcze takich skandalicznych decyzji są udziałem tych osób ?Ponoć Kazimierz przed objęciem tego dość wysokiego i odpowiedzialnego stanowiska zajmowała się pracą gastronomiczną

8

Skąd ta pewność co twierdzą konserwatorki. Czy ktoś pytał u źròdeł?Czy cytują Państwo wzajemnie po sobie.

9

@ ida. Z tego co wiem to wypowiedź pani Dawidziak w Wyborczej została przeinaczona a ona odżegnuje się od twierdzenia o betonowych kwiatonach.

10

Tak właśnie zauważyłam - wersja elektroniczna poprawiona