Odp: Dawne urządzenia z duszą - stare telefony
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
$ip = ''; if (isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])){ $ip = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$_SERVER["REMOTE_ADDR"]; } ?>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
Shapard, przyznam że jestem pod wrażeniem telefonu Siemens/Halske. Niby widziałem go gdzieś wcześniej ale dopiero na tych zdjęciach mogłem przyjrzeć się jego kształtom. Świetne proporcje elementów i świetna cała stylistyka. Ten projekt to naprawdę wspaniała rzeźba. Przywodzi mi na myśl skrajne wrażenia estetyczne: Mercedes Benz albo klasyczna rzeźba pięknej, nagiej kobiety
Od lat 30-tych zeszłego wieku z pewnością aparat telefoniczny stał się bardziej masowy (mało powiedziane!), ale myślę, że projekty konkretnych modeli współczesnych wcale nie są anonimowe, wcale nie zawsze są z taniego plastiku itd.
Oto przykład ze wspomnianej Nokii:
http://www.youtube.com/watch?v=F336GuP5eSM
Biorąc pod uwagę przewidywany przez producentów czas użytkowania, stopień skomplikowania urządzeń i liczbę modeli - porównując projekty aparatów telefonicznych sprzed 80 lat i dzisiejsze komórki - tym współczesnym poświęca się i tak dość sporo czasu.
Lepszym nawet przykładem są produkty Apple, gdzie modeli jest mało i każdy projekt dokładnie przygotowany.
Myślę, że upływ czasu "zmiękcza" naszą ocenę projektów użytkowych takich przedmiotów, postrzegamy je symbolicznie jako rzeczowe dokumenty historii, a współczesne produkty - jako śmiecie cywilizacji.
Za kolejnych 80 lat ktoś napisze taki sentymentalny tekst o wspomnianych nokiach, eriksonach i ajfonach.
Jasne. Za kolejnych 80 lat napisze ktoś nie jeden taki tekst... i to prawdopodobnie o przedmiotach, na które dziś - nikt nie zwraca uwagi.
(Myślisz, że gdy w sklepach pojawiły się po II Wojnie pierwsze Dinky Toys, ktoś myślał o tym, że za lat 50 będą to rarytasy kolekcjonerskie? :-)
Ale nawet wtedy - pozostanie klasykiem to, co już dziś nim jest.
Pozdr,
S.
P.S. Opowiadałem niedawno w mojej audycji o tym, że YVES BEHAR zaprojektował TELEFON, który służy do TELEFONOWANIA. Projekt powstał we współpracy z firmą AESIR zajmującą się produkcją elementów do szwajcarskich zegarków. Niezawodny, intuicyjny i zwyczajnie… piękny: wykonany z nierdzewnej stali i złota…
Za jedyne 7 tysięcy EURO…
To już się dzieje :-)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź