1

Odp: Podkarpacie nie dało się nabrać na kredyty we frankach

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Przewalutowanie kredytów na złotówki oznacza większe koszty dla banków. Chciałbym wiedzieć kto za to zapłaci bo ja nie zamierzam. Prędzej przestanę w nich oszczędzać.

3

Ja mam kredyt 200 tyś zł i nikt nie martwi się jak go spłacę. Ode mnie zależał wybór pomiędzy frankiem a złotówką i gdybym źle wybrał wina byłaby tylko moja. Skończmy to użalanie się nad francowiczami sad

4

@ Slavo.   
Mówisz tak, bo Cię to nie dotyczy. Jakby Twój bank nagle zmienił Ci drastycznie warunki spłaty kredytu to od razu byś protestował.
wink

5

Winne jest PO i zaniedbania w sprawach regulacji prawnych. Przykład invitro. Klinika pomyliła zarodki i matka po 9 miesiącach urodziła cudze dziecko które musiała oddać. Zaden sąd nie skaże klinike czy konkretnego lekarza bo nie ma artykułu na który można się powołać. Podobnie z frankowiczami. Kredyt powinno się spłacać. Sam brałem takie które miały ustalone ilkości rat i ich wysokość w korelacji z moimi dochodami miesięcznymi. A z tego co słysze banki pojechały po bandzie i kilka tyś Polaków nie będzie spłacać bo raty są absurdalne. 8 lat rządów koalicji PO-PSL i jest to co jest.

6

Wyjściem jest akcja bojkotowania banków. Niech tylko kilka tysięcy klientów odmówi spłaty pieniędzy na nowych zasadach, to banki bedą musiały pójść na ustepstwa bo lepsza spłata kredytu jakakolwiek niż przejęcie tysięcy mieszkań, które banki musiałyby dopiero sprzedać  i to ponizej ich wartosci.

7

Postulat przewalutowania kredytów frankowych jest zdecydowanie słuszny z przyczyn społecznych ale też wynika z elementarnej sprawiedliwości. Banki wprowadzały w błąd klientów zachwalając franka jako najpewniejszą walutę na świecie. A naprawdę fala koniunktury w dużym stopniu przypominała nieuczciwą sprzedaż przewaloryzowanego produktu spekulacyjnego. Gdy już rynek wypełnił się kredytami wtedy nastąpiła przecena złotówki do franka i jedynymi zarabiającymi są banki. To europejska odmiana afery Wilka z Wall Street. Czy postulat prez. Dudy będzie można szybko zrealizować to całkiem inna rzecz. Nie zawsze słuszne postulaty idą w parze z możliwościami ekonomicznymi. Jeśli się uda to będzie duży sukces.