Odp: Zapiski Jerzego - kartka z dziennika... (1)
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
$ip = ''; if (isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])){ $ip = $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$_SERVER["REMOTE_ADDR"]; } ?>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.
Smutno czyta się opowiadanie, w którym Karl (jak wywnioskowałem w zakończeniu fragmentu – Niemiec) powiela stereotypy o niższości kulturowej Słowian. Jego uwielbienie i uświęcenie Schulza wynika chyba z wyrzutów sumienia za holokaust.
Ciekawe, dlaczego Karl nie wie o istnieniu wielu nieporównywalnie szlachetniejszych osób cierpiących wtedy po stronie słowiańskiej? Maksymilian Kolbe, rodzina Ulmów, czy choćby nawet wzrastający w tamtych czasach Karol Wojtyła.
Wypacza się obraz świata patrząc tak bardzo judeocentrycznie.
Panie Jurku, wspaniale że pan wrócił! :-) Przy okazji gratuluję panu takiej dobrej książki, a profesorowi takiego trafionego wyboru biografisty (POMRUK)
Proszę pana, jakiś czas temu zainteresowałem się historią życia Szajny i przeglądając różne materiały o nim, ktoś pożyczył mi książkę, którą pan napisał o prof. Pogratulować, to bodaj najlepsza "kompilacja" życia prof. Szajny, aż się prosi żeby na jej podstawie powstał film o nim.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź