26

Odp: To może być imponująca inwestycja w Rzeszowie

Do zbrodniarza betoniarza. Uprzejmie proszę o podanie, jeśli to możliwe, dlaczego jest odchylenia się od pionu czarnego budynku, przecież nie wieżowca przy al. Armii Krajowej. Tak niedawno budowany. O odchyleniu się wieżowca Elektromontażu nie wspomnę, bo być może nie uwzględniono faktu, że został postawiony na jednym z najstarszych historycznie koryt Wisłoka. Z tymi budynkami może być tak samo, że zaplanowano je na starym korycie tej samej rzeki która zmieniała swój bieg na terenie obecnej starówki Rzeszowa wielokrotnie w ciągu wieków. A co z powodziami, nikt nie zaglądnął do NAC. Chyba nie obsypią planowanych wieżowców do  poziomu ulicy Szopena, bo wtedy i planowany parking i stadion miejski będzie zalany A to już za dużo jak na nasze zadłużone miasto. Dziwi mnie to wszystko, jakby wszyscy zapomnieli o tym, że miasto posiada mapy terenów zalewowych przy różnych  poziomach wód. Jedno jest pewne, że wody nazywane stuletnimi w Rzeszowie są  3 razy na stulecie, mniejsze wylewy częściej.

27

Do zbrodniarza betoniarza po raz drugi. Gościu masz rację w 100%, a nawet i więcej. Planowany jet nawet tunel łączący Kamczatkę z Alaska w cieśninie Beringa. Jednak przy takiej inwestycji liczą się koszty, o czym sam piszesz. Mam wielką pretensję do władz miasta, ze nie informują o zagrożeniach w realizacji i eksploatacji tej inwestycji potencjalnego inwestora. Obym się mylił. Po co miastu nowy wstyd jak przy okrągłej kładce. Nie chcę by Rzeszów nazywano Wenecją Północy, gdzie do mieszkań okresowo dojeżdża się gondolą. Co robi woda z miastami wystarczy zobaczyć. Wenecja właściwa i St. Petrrsburg. W latach 60 ubiegło wieku dwukrotnie po Oszynkach między jeszcze wtedy młodymi drzewami pływałem kajakiem. Korwin Mikke głosi zasadę, chcącemu nie dzieje się krzywda. Chyba opacznie rozumieją to w Ratuszu, skoro wydają zezwolenia na budowę w tym miejscu. Dlaczego KS Czarni zlikwidowali korty tenisowe, jak takie dobre to miejsce i sprzedali teren,,, Dlaczego?

28

Tom jak to czytam toś straszny bełkot naprodukował. Nie ważne co napisze i jaki przykłady podam to i tak masz już swoje zdanie i nikt i nic tego nie zmieni. Przyznaj się nie stać cie na mieszkanie w takim wieżowcu, mieszkasz z rodzicami czy wynająłeś sutenere?

29

Do zbrodniarza betoniarza po raz trzeci i ostatni.Uprzejmie proszę o merytoryczne ustosunkowanie się do faktów, okoliczności zawartych chociażby w Karcie Ateńskiej. Oczywiście nie stać mnie na mieszkanie w tym wieżowcu. W Polsce średnia pow. mieszkaniowej na mieszkańca to ok. 19 m. kw., w zachodniej Europie 35 m. kw., w USA ok. 70 m. kw.. Moje warunki to 140 m. kw. na dwie osoby i dodatkowo weranda 20 m. kw, z własnym parkingiem na 4 samochody, wszystko blisko centrum naszego miasta. Jest to praca trzech pokoleń, dziadków, rodziców i moja. Deprecjonujący wpis, to pytanie o moje motywacje. Odpowiedz jest tylko jedna. Inwestor jest jeszcze stosunkowo młodym człowiekiem i wydaje mu się , że wie co robi. Jednak w tym wypadku nie do końca rozważył wszystkie okoliczności, parametry tej inwestycji. Może dużo stracić ze swego dorobku . Jak już pisałem, zachowanie  władz miasta nieprawidłowe wobec niego. Po co ma się obudzić z ręka w nocniku. Miasto może mieć przez lata szkieletory w centrum.

30

Panie Walat ... to znaczy tom 1,2,3... n.

Opanuj ten swój słowotok, bo nijak się tego już nie trawi.
I racz uwzglednić w swoich deliberacjach, że pływałeś kajakiem w latach 60-tych gdy jeszcze nie było zalewu, który może regulować w pewnym stopniu poziom wody. A jak przyjdzie na Wisłoku woda "tysiącletnia" to i całe Nowe Miasto zaleje i wiele wiele innych obszarów.

31

Do A.D. czyli endrju. Zalew w pierwszych latach po wybudowaniu w 1972 r po części to pełnił rolę przeciwpowodziową. Kiedy go po części zasypano i się zamulił, to została już tylko mała jego pojemność na przyjęcie fali powodziowej i nawet średniej fali nie bardzo przyjmuje. Za to ma dwie ważne funkcje. Utrzymuje poziom wody na ujęciu wodociągów w Zwięczycy, a także  zapora zalewu służy jako most. Panu A.D. nie muszę tego tłumaczyć, Teraz zagrożenie powodziowe w Olszynkach jest takie samo jak w latach 60 ubiegłego wieku. Moje wpisy  A.D. nie musi czytać, bo i po co, lepiej wie jak działają mechanizmy w 20 latach XXI w. w naszym mieście.