1

Odp: Coraz większe kontrowersje w Rzeszowie

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

"... Apelujemy do Rady Miasta Rzeszowa, aby wydatki na zagospodarowanie Parku Papieskiego przy rzeszowskiej katedrze ujęła na najbliższe lata w ogólnym budżecie Miasta. Ochroni to budżet obywatelski i pozwoli zrealizować wiele cennych pomysłów zwykłych mieszkańców... "

Towarzystwo wzajemnej innowacji wymachuje szabelką... ;-) I śmiesznie i strasznie... Tak trzymać!
P.S. Jak tzw. "zwykli mieszkańcy" mają jakieś cenne pomysły - niech sobie je realizują we własnym zakresie... droga wolna i szeroka. Najłatwiej jest powiedzieć: "mam świetny pomysł - dawajcie kasę..." Do roboty panie i panowie, na razie tylko marnujecie czas na debaty, protesty i stowarzyszenia... lol

3

A ja sie ciesze ze park bogatego kleru bedzie jakos wygladal z fontanna za 5 milionow z pieniedzy nas wszystkich.  Przydalby sie 30 metrowy marmurowy pomnik papieza ktory lewa reka pozdrawialby bezrobotnych i drugi w pozie jak sie unosi but i patrzy czy sie nie wdepło w to co zostawiaja kury jak pojedzą ziarna

4

>>Jak tzw. "zwykli mieszkańcy" mają jakieś cenne pomysły - niech sobie je realizują we własnym zakresie... droga wolna i szeroka. Najłatwiej jest powiedzieć: "mam świetny pomysł - dawajcie kasę..."<<
Shepard, chłopie, na tym właśnie polega budżet obywatelski. Zapomniałeś że sam starałeś się jeszcze niedawno o pomoc miasta dla twoich projektów szkolnych?

5

No i co z tego? Jak się okazało można znaleźć kompromis. I robotę robić. A nie tylko debatować, krytykować wszystko co z ratusza wyjdzie i pisać płaczliwe poematy... Oflagować się tylko co niektórym wypada i czekać na Godota.
A tak na marginesie: nie chciałbym być zbytnio drobiazgowy, ale to właśnie członek tzw. komisji od tego co nazywacie budżetem obywatelskim w kilku słowach wytłumaczył mi, że nie dla psa kiełbasa. No to jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubie... lol

6

U nas ogolnie jakas choroba zakazna z zakazywaniem blokowaniem czegokolwiek. Nie wazne czy deweloper chce postawic dom czy miasto komunalny dla biedoty i po wyrokach czy ktos z kasa aqapark. O co tu chodzi? Niby miasto a sami zwroccie uwage za jakis czas na doniesienia mediow. Ktos wyjdzie z pomyslem (tematyka przypadkowa naprawde dowolna) a scenariusz identyczny... i tak ktos to "utrąci".

7

Widzicie przecież że ferenc i tak postawi na swoim. Miało nie być budżetu obywatelskiego i w praktyce go nie będzie. A różni sługalcy jeszcze mu w tym przyklasną. To kolejne pokolenie homo sovietikus.

8

Zapewne wkrótce tow. Prezydent odpuści. Szanowne grono zaangażowanych w budżet obywatelski odniesie sukces. Moim skromnym zdaniem w ten oto sposób odwróci się uwagę ogółu mieszkańców od spraw ważniejszych. Po pierwsze, nie będziecie zadawać pytań na co idą pozostałe w budżecie pieniądze aż w 99.5%, bo i po co , odnieśliśmy sukces. Po drugie w kasie miasta niema już pieniędzy, to fakt. Miasto już jest w zadłużeniowej pętli i rozpaczliwie musi poszukiwać pieniędzy by długi zwracać. O tym mieszkańcy nie mają wiedzieć, bo wybory już tuż tuż. Poza tym wyładujecie się w gardłowaniu, a tu cud Prezydent ma absolutorium przy poparciu niemal wszystkich radnych z PO. O co tu chodzi, grają ci z PO z Ratuszem w najlepsze. Muszą być jakoweś konfitury, które są ważniejsze niż dobro miasta, a Wy szanowni Państwo o nich nie macie prawa nic o nich wiedzieć.To stara cwaniacka metoda wprowadzania w błąd. MIESZKAŃCY POWINNI WALCZYĆ O PRZEJRZYSTOŚĆ CAŁEGO BUDŻETU, a nie o ochłapy. Amen.

9

Ad vocem, na pochybel czarnym. Szanowna Pani, Panie. Park jest i będzie własnością miasta i jego mieszkańców. To jest meritum całego przedsięwzięcia. Na pohybel pisze się przez samo h. Można z tego sądzić, że jeszcze kilka lekcji z języka przodków zostało do odrobienia, czego serdecznie życzę. Co do gwałtownej wypowiedzi o sposobie jego zagospodarowania to napiszę tylko ,że Pani, Pan jest zupełnym sfrustrowanym ignorantem, w dodatku całkowitym nieukiem. Internet po części daje możliwość szybkiego nadrobienia braków w wykształceniu, jednak przy obiektywizmie i osobistym zaangażowaniu. Czego życzę...

10

@Shepard
"...marnujecie czas na debaty, protesty i stowarzyszenia"
Wytykasz innym stowarzyszenia a sam w takich działasz. Jakie to dwulicowe.

11

Koroner, jak już musisz coś napisać to wcześniej pomyśl ze dwa razy... a wcześniej: przeczytaj ze zrozumieniem tekst, który masz zamiar skomentować... To trudne, ale możliwe.

12

Młodemu pokoleniu do rozwagi na dni przyszłe. W grudniu 1980 roku na łamach Tygodnika Kulturalnego , taki wtedy był, Jan Lohmann opublikował wiersz pod tytułem RZESZÓW, a więc przed prawie 34 laty. Zamieszczam go poniżej, by  Państwo internauci przeczytali go uważnie i sami dokonali analizy co w Rzeszowie się przez te lata zmieniło. Piszę ciurkiem, więc po każdym wierszu postawiłem kropkę.
Pytasz o Rzeszów. Nie jest jeszcze dorosły. Jest ponury. Jak chłopak, któremu związano ręce. Uwolnię cię. Uratujesz godność. Pobiegniesz na Dzikie Pola. Popłyniesz Wisłokiem. Nie chce. Boi się. Czuję jego lęk. Jest jak ci. Którzy nie chcieli uciekać. Gdy otworzono cele. Nic powiedzieć nie umiem. Boję się, że nie jest jeszcze prawdziwym miastem. Sprawy praktyczne, mieszkanie, samochód. Są jeszcze tutaj.  Najważniejsze.

13

Na przełomie lat 80. i 90. dużo fotografowałem. Nie było aparatów cyfrowych jak dziś - nie wszyscy mogli pstrykać ile wlezie, za darmochę... Ale ja miałem ten komfort, że mogłem przepuszczać przez moje aparaty spore metraże taśmy 35 mm... Dlatego mam z tamtego okresu spore archiwum. Jest w nim DUŻO naszego miasta WTEDY. Zrobię tak: odnajdę rozmaite widoki Rzeszowa i sfotografuję je DZIŚ. Z takich samych - w miarę możliwości ujęć. Zobaczycie co i jak się zmieniło. A zmieniło się.  I dokładnie to widać... I wtedy będzie można porównać. I ocenić. ;-)

14

Zamieszanie z parkiem papieskim to próba "kupienia" sobie przez Ferenca Kościoła przed wyborami. I to jeszcze kosztem różnych inicjatyw obywatelskich. Więc obywatele mu to zapamietają!

15

Mam ropozycje. Zamiast nowego marmurowego drogiego pomnika papieza mozna kupic w usa tanie z tworzywa postacie Vadera z Gwiezdnych Wojen z podniesiona reka i podpisem po angielsku na cokole  Luck, am your father. Przerobka niewiele bedzie kosztowac. A z ambony sie powie ze niewyszedl artyscie ale modlcie sie bo to swiety, a reka grozi szpitalowi gdzie robi sie skrobanki. Co zostanie na nowe wielkoformatowe flagi łuni, watykanu, papieska i FC barcelony

16

... albo za cale 5 mln przeznaczyc na szklana gablote z relikwia swietego. W watykanie pewnie sie ostaly jakies przepocone kalesony lolka? Idealnie na relikwie dla podkarpacia. Jakie podejscie wladz do inwestorow taka relikwia

17

Tak dla porządku Shepard, to A. Dec nie jest radnym opozycji. Prezydent ma w radzie miasta większość opartą o kluby lewicy i Platformy Obywatelskiej.

18

"... A. Dec nie jest radnym opozycji... "

Buahahahahahaha! Nie rozśmieszać klientów! ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))