1

Odp: Potrzebny jest przewrót w życiu kulturalnym

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

Widziałem te badania i doznałem wstrząsu, itp:. gdy przeczytałem, że "uważamy" za kulturalny symbol Rzeszowa Wielką C...!!?? Moim zdaniem te badania są do poprawki. Bardzo chcę wierzyć, w to że ktoś postawił złe pytanie niż w to, że ludzie w Rzeszowie nie mają zielonego pojęcia o kulturze, czym jest i czym powinna być dla rozwijającego się miasta. Przypominam, że za takie się uważamy wink

3

Nie możemy naiwnie sądzić, że zaszczepimy we wszystkich odbiorcach (mieszkańcach Rzeszowa) umiłowanie do kultury wyższej. Każdy ma swoje preferencje, oczekiwania względem kultury czy też rozrywki. Zawsze większość będzie chciała jarmarku a nieliczni opery. Tak było, jest i nie sądzę że ulegnie to zmianie. Teatr, opera, filharmonia, wernisaże, tzw: wieczory poetyckie itp:. To kwestia wychowania w takiej kulturze, wiedza na temat takiej kultury oraz osobiste preferencje konkretnej osoby. Jedni kochają inni zwyczajnie nudzą się i uważają taką "rozrywkę" za stratę czasu.

4

Mieliśmy szansę na połączenie różnych nurtów kultury. W jednym miejscu. Ale się nie udało. W pozostałych współpraca przychodzi z trudem. W Krakowie muzycy z malarzami i całą resztą  , aktorami także, stanowią bohemę kulturalnego życia miasta. Wspólnie piją, bawią się i TWORZĄ.  Może w Rzeszowie nie ma artystów? Może za mało piją? Wspólnie.

5

"Mieliśmy szansę na połączenie różnych nurtów kultury. W jednym miejscu. Ale się nie udało."
Nicku o czym ty piszesz człowieku?

6

Wczytaj się między wierszami, wesołych świąt kobieto.

7

Nie napalaj się wink Respublica to po łacinie rzecz wspólna - w znaczeniu: sprawa wspólna. Nie ma nic wspólnego z płcią.
A co do twojego wpisu to nadal nie wiem jakie jedno miejsce na różne nurty kultury miałeś na myśli. Zamek? Dzień Paniagi? Wszystkie gminy z Rzeszowem w jednym mieście? Nawet między wierszami tego nie widać.

8

Zgadzam się z postawionymi tezami

9

A co to za słowo "zmina"? Bardzo proszę Redakcję, żeby trzymała poziom językowy. W końcu przed publikacją chyba można przeglądnąć pisany tekst.