1

Odp: Za śmieci zapłacimy znacznie więcej

Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat tego artykułu.

2

W sumie to mnie cieszą nowe zasady. Mieszkam w domu z działką i produkuję wraz z rodziną bardzo dużo smieci. Jak dotad zawsze martwiłem się jakiej wielkości pojemnik oddawać, bo albo wychodziło bardzo drogo albo gdy chciałem oszczedzić na opłacie to nie starczało mi miejsca w mniejszym pojemniku. W nowym systemie zapłacę ryczałt od osoby i mogę produkować smieci bez stresu. Czym sie martwić?

3

Nie wiem czy tak sie będziesz cieszył jak opłata wzrośnie 2 lub 3 razy. Najwazniejszych decyzji jeszcze nie znamy, czyli wysokości stawki dla Rzeszowa.

4

Potraktowanie wszystkich jednakowo nie pomoże w budowaniu świadomości przerobu śmieci i segregacji. Najlepszym bodźcem jest czynnik finansowy. Zgadzam sie z autorem artykułu. Znacznie lepszym pomysłem jest obciążyć podatkiem towary i zróżnicować go w zależności od wielkości i sensowności opakowania.

5

Myslę że jesteśmy jako społeczeństwo dopiero na poczatku przemian dotyczacych obyczajów wyrzucania smieci. Wiele z tych zmian odbywa sie na naszych oczach. Na przykład śmietnik pod moim blokiem jest od kilku miesięcy zamknięty na kłódkę i lokatorzy muszą mieć własny klucz. To reakcja na obyczaj przyworzenia smieci spoza osiedla. Nowe przepisy jakoś tam próbują odpowiedzieć na potrzeby. Czy trafnie? Nawet jeśli częściowo nieudolnie to umówmu się. Muszą zajść zmiany takzę w tych przepisach bo inaczej tak marginalny element naszego życia jak wyrzucanie śmieci stanie się dla wszystkich strasznym ciężarem. Trochę to śmieszne że do opanowania kultury nieśmiecenia trzeba ustaw państwowych ale trudno. Ja chcę żeby w tej sferze zaczęło sie zmieniać na lepsze.

6

To wszyskko smutne. Czyżby Polacy byli zbyt głupi żeby sami poradzili sobie z wyrzucaniem śmieci bez restrykcyjnych przepisów? Proszę nie odpowiadajcie. To w sumie pytanie retoryczne sad sad sad

7

Patrząc na zdjęcie powyżej mam inną refleksję. Jednak jest postęp. Kiedyś śmieci pakowało sie do wiadra a spód wykładało sie gazetą, żeby szczatki nie przywierały do dna. Dziś większość osób stosuje foliowe worki. Co za wygoda. A w starych lasach i tak jest dużo naturalnych śmieci, padliny, połamanych drzew itp.

8

Mam nadzieję Heniu że tylko tak żartujesz? sad